Οργισμένη είναι η αντίδραση του υπουργείου εξωτερικών καθώς ο γενικός πρόξενος των Σκοπίων στον Καναδά συμμετείχε στο Τορόντο σε αλυτρωτική εκδήλωση. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν χάρτες με ενσωματωμένη στο γειτονικό κρατίδιο την “Μακεδονία του Αιγαίου”, με την Θεσσαλονίκη εντός, και τα όρια των Σκοπίων να αγγίζουν την Θεσσαλία.

Από το γραφείο του κ.Κοτζιά εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:

“Καταγγέλλουμε τη συμμετοχή του Γενικού Προξένου της πΓΔΜ στο Τορόντο, κ. Jovica Palacevski, σε αλυτρωτική εκδήλωση με την οποία παραβιάζεται για άλλη μία φορά από την πΓΔΜ η Ενδιάμεση Συμφωνία που επιτάσσει την αποχή από κάθε ενέργεια υποστήριξης εδαφικών διεκδικήσεων. Στην εκδήλωση αυτή, ο κ. Palacevski απηύθυνε χαιρετισμό σε εξέδρα με φόντο αλυτρωτικά σύμβολα και χάρτη της πΓΔΜ, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται ελληνικά εδάφη. “Η νέα κυβέρνηση της πΓΔΜ δηλώνει ότι θέλει να γίνει μία νέα αρχή στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Ωστόσο, παρά τις αλλαγές προσώπων, φαίνεται ότι ο αλυτρωτισμός εξακολουθεί να παραμένει η κυρίαρχη κρατική ιδεολογία και η καθημερινή πολιτική πρακτική στη γειτονική χώρα. “Η εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού, ο σεβασμός των συνόρων και η έμπρακτη τήρηση των αρχών της καλής γειτονίας αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ευόδωση των ευρωατλαντικών φιλοδοξιών της ΠΓΔΜ”, καταλήγει η ανακοίνωση του Ελληνικού υπουργείου εξωτερικών.

Οι φωτογραφίες από την παρουσία Γενικού Προξένου πΓΔΜ στο Τορόντο στην αλυτρωτική εκδήλωση Ilinden Picnic 2017 της οργάνωσης United Macedonians Organization of Canada, η οποία είχε διαφημισθεί και στην εφημερίδα Toronto Star.

Στο φόντο φαίνονται ξεκάθαρα χάρτης “Μεγάλης Μακεδονίας” και σημαία με αστέρι της Βεργίνας.

 

ΠΗΓΗ:News247