Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα πύρινα μέτωπα σε Αναφωνήτρια, Βολήμες, όρος Σκοπό και Πόρτο Βρώμη στη Ζάκυνθο με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στο πρώτο. Οι αρχές του νησιού προχώρησαν στην άμεση εκκένωση του χωριού Αναφωνήτρια καθώς η μεγάλη φωτιά έφτασε στα πρώτα σπίτια. Κάηκαν μια παλιά κατοικία και ένα εστιατόριο, ενώ η φωτιά κατευθύνεται και απειλεί το χωριό των Μαριών. Στο Πόρτο Βρώμη οι φλόγες έφτασαν μέχρι το λιμάνι και η Πυροσβεστική αναγκάστηκε να απομακρύνει 25 οχήματα με 100 τουρίστες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στην Αναφωνήτρια έχει καταστραφεί ολοσχερώς μια παλαιά κατοικία όπου διέμεναν δύο ηλικιωμένοι ενώ σοβαρές ζημιές έχει υποστεί ταβέρνα. Αυτόπτες μάρτυρες να αναφέρουν ότι άκουσαν εκρήξεις από μπουκάλες υγραερίων που βρίσκονται στο κατάστημα.
Η φωτιά είχε περικύκλωσε το μεσημέρι το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου και αργά το απόγευμα κατευθύνθηκε προς το χωριό των Μαριών. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις (17 πυροσβεστικά οχήματα με 35 άνδρες) και μετά τις 12 το βράδυ αναμένονται στο νησί ερπυστριοφόρα του στρατού για να συνδράμουν στο έργο των πυροσβεστών. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου η Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις θα ενισχυθούν με κλιμάκια που καταφτάνουν στο νησί από την Πελοπόννησο και τη δυτική Ελλάδα.
Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή που καθιστούν αδύνατη την επιχείρηση των εναέριων πυροσβεστικών μέσων. Τα αεροπλάνα και ελικόπτερα που βρίσκονται στο νησί θα ξεκινήσουν πάλι εναέριες ρίψεις με το πρώτο φως της ημέρας.
Νωρίς το βράδυ ξέσπασε η φωτιά στο όρος Σκοπός λίγα χιλιόμετρα νότια της πόλης της Ζακύνθου. Στο σημείο έσπευσαν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής με έξι άνδρες καθώς και υδροφόρες ιδιωτών.
Οι δύο νέες εστίες που εκδηλώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου περίπου 5 χιλιόμετρα από τη μεγάλη φωτιά της Αναφωνήτριας δείχνουν καλύτερη εικόνα. Την ίδια ώρα, στις Βολήμες τα δύο μέτωπα που είναι ενεργά μαίνονται στις περιοχές Σκούτα και Πελιλόμποι.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στην περιοχή Πόρτο Βρώμη μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής για την απομάκρυνση 25 οχημάτων, με περίπου 100 επιβαίνοντες από το λιμάνι, στο οποίο είχαν φθάσει οι φλόγες.
Πρόκειται για τουρίστες οι οποίοι άφησαν στην ακτή το οχήματά τους και νοίκιασαν σκάφη από το λιμάνι και κατά την επιστροφή τους είδαν τις φλόγες να πλησιάζουν στην περιοχή. Χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να ανοίξει ο δρόμος και να επιστρέψουν οι τουρίστες με ασφάλεια.

 

ΠΗΓΗ: protothema.gr