Απαντώντας στην κριτική που άσκησαν ορισμένοι επαγγελματικοί φορείς, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στην ειδική συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής, τονίζοντας τη δυσκολία δήλωσης των υπερωριών, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι το υπουργείο ακούει μεν την κριτική των εργοδοτών, αλλά ακούει και τους εργαζόμενους, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η μη δηλωμένη υπερωρία είναι μη πληρωμένη υπερωρία.

«Πρέπει να τεθεί ένας έλεγχος στο πεδίο των υπερωριών», ανέφερε και ενημέρωσε ότι αυτή την ώρα γίνεται προεργασία, παράλληλα με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, για να δοθεί η δυνατότητα δήλωσης υπερωριών μέσω sms, έτσι ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία για τις μικρές επιχειρήσεις.

Η υπουργός Εργασίας τόνισε, όμως, ότι το μεγάλο πρόβλημα προέρχεται από τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν κάνει κανόνα τη μη δήλωση υπερωριών.

Σχετικά με τα κίνητρα που παρέχονται με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανταπόκριση στη ρύθμιση, η κ. Αχτσιόγλου είπε πως δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο από το να λες ότι θα δίνεται δημόσιο χρήμα σε επιχειρήσεις που σέβονται τη νομοθεσία.

Αναφορικά με το ζήτημα που τέθηκε στη συνεδρίαση για το επίδομα ανεργίας των ελεύθερων επαγγελματιών και των ανεξάρτητα απασχολούμενων, η υπουργός τόνισε πως το επίδομα αυτό καταβάλλεται, το πρόβλημα ωστόσο υπήρξε σε σχέση με τους πρώην ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ.

Σχετικά με το θέμα αυτό, ενημέρωσε ότι επικαιροποιείται η διάταξη και δημιουργείται τεκμήριο, έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του επιδόματος.