Εκτός από το σκοτεινό, θανάσιμο παιχνίδι αυτοκτονίας «Μπλε Φάλαινα» που μοιάζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, υπάρχουν και άλλα διαδικτυακά παιχνίδια που γνωρίζουν μεγάλη απήχηση στα παιδιά και σε εφήβους σε όλο τον κόσμο (π.χ. Pass Out Challenge/Space Monkey/Choking Game, Deodorant Challenge κ.α.).
Ένα από τα αυτά τα νέα διαδικτυακά παιχνίδια είναι και το «Salt and Ice Challenge», το οποίο βρίσκεται σε έξαρση εδώ και μερικούς μήνες στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αναγκάζοντας, μάλιστα, τις αμερικανικές αρχές αλλά και οργανώσεις όπως η βρετανική NSPCC (Εθνική Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού) να εκδώσουν προειδοποιήσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με το ελληνικό «CSI Institute» του υποστράτηγου ε.α. Μανώλη Σφακιανάκη, το διαδικτυακό φαινόμενο άρχισε τελευταία να γνωρίζει άνθιση και στην υπόλοιπη Ευρώπη, μέσω των social media και του YouTube.
Η συγκεκριμένη δοκιμασία προκαλεί τα παιδιά να βάλουν σε σημείο του σώματος τους αλάτι και στη συνέχεια να πιέσουν επάνω του ένα παγάκι, με σκοπό την ανάδειξη του «καλύτερου παίκτη», ο οποίος θα είναι εκείνος που θα αντέξει τον πόνο που προκαλείται, για περισσότερη ώρα. Πιο αναλυτικά, οι γιατροί προειδοποιούν τους γονείς, καθώς η δοκιμασία αυτή μπορεί να προκαλέσει στο παιδί μέχρι και έγκαυμα τρίτου βαθμού. Το αλάτι, κατεβάζει τη θερμοκρασία του πάγου μέχρι τους -17οC, δημιουργώντας έτσι μέσα σε διάστημα λιγότερο των 10 – 15 λεπτών, έγκαυμα, όμοιο με αυτό που προκαλείται στα κρυοπαγήματα. Ως εκ τούτου, το «CSI Institute», καλεί γονείς και εκπαιδευτικούς, να επιστήσουν την προσοχή τους, σε παιδιά και εφήβους, σε περίπτωση που διακρίνουν σημάδια στα χέρια ή σε άλλο σημείο του σώματός τους, ή εκδηλώσουν την πρόθεσή τους να συμμετέχουν σε αυτή τη δοκιμασία.
Η ανάρτηση του κ. Σφακιανάκη:

“Salt and Ice Challenge” – Νέο Διαδικτυακό Φαινόμενο
Το CSI Institute, ενημερώνει τους πολίτες, κυρίως γονείς, για ένα νέο διαδικτυακό φαινόμενο, το οποίο ήδη βρίσκεται σε έξαρση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και το τελευταίο καιρό άρχισε να γνωρίζει και η Ευρώπη.
Το συγκεκριμένο φαινόμενο ονομάζεται “Salt and Ice Challenge”, και γνωρίζει μεγάλη απήχηση σε παιδιά και εφήβους μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και μέσω του YouTube. Αυτή η δοκιμασία, προκαλεί τα παιδιά να βάλουν σε σημείο του σώματος τους αλάτι και στη συνέχεια να πιέσουν επάνω του ένα παγάκι, με σκοπό την ανάδειξη του «καλύτερου παίκτη», ο οποίος θα είναι εκείνος που θα αντέξει τον πόνο που προκαλείται, για περισσότερη ώρα.
Πιο αναλυτικά, οι γιατροί προειδοποιούν τους γονείς, καθώς η δοκιμασία αυτή μπορεί να προκαλέσει στο παιδί μέχρι και έγκαυμα τρίτου βαθμού. Το αλάτι, κατεβάζει τη θερμοκρασία του πάγου μέχρι τους -17οC, δημιουργώντας έτσι μέσα σε διάστημα λιγότερο των 10 – 15 λεπτών, έγκαυμα, όμοιο με αυτό που προκαλείται στα κρυοπαγήματα.
Το “Salt and Ice Challenge”, έχει κάνει την εμφάνισή του στην Αμερική εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα έχει αρκετή απήχηση σε παιδιά και εφήβους των Ευρωπαϊκών χωρών.
Ο Πρόεδρος
Υπεύθυνος Ψυχολογίας

Εμμανουήλ Σφακιανάκης
Αντιστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ
Ειδικός Ερευνητής – Πραγματογνώμων Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων
Καθηγητής Ιωάννης Ν. Νέστορος
Ψυχίατρος, Διδάκτωρ της Νευροφυσιολογίας, Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής, Επιστημονικός Διευθυντής Τεχνοβλαστού του Πανεπιστημίου Κρήτης ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΑΜΦΙΑΡΑΕΙΑ
Το CSI Institute, καλεί γονείς και εκπαιδευτικούς, να επιστήσουν την προσοχή τους, σε παιδιά και εφήβους, σε περίπτωση που διακρίνουν σημάδια στα χέρια ή σε άλλο σημείο του σώματός τους, ή εκδηλώσουν την πρόθεσή τους να συμμετέχουν σε αυτή τη δοκιμασία.

lifo.gr