Τα φτερά της εκτός Ευρώπης θέλει να ανοίξει η Ryanair και για το σκοπό αυτό σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αεροσκάφη της Alitalia.

Πρόθεση της ιρλανδικής εταιρείας είναι, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Μάικλ Ο’ Λίρι, να κρατήσει όλο τον στόλο των αεροσκαφών της Alitalia, τους πιλότους της και το υπόλοιπο προσωπικό της, τεχνικό ή άλλο. Σκοπεύει, παράλληλα, να διατηρήσει την επωνυμία της και το σήμα της.

«Τα αεροσκάφη είναι νοικιασμένα και, επομένως, θέλουμε να διατηρήσουμε τις σχετικές συμφωνίες, αλλά θα επιθυμούσαμε κάποιου είδους αναδιάρθρωση, την οποία μπορεί να αναλάβει ο εκκαθαριστής της εταιρείας», δήλωσε στο Bloomberg ο κ. Ο’ Λίρι, ο οποίος τόνισε ότι παρά τα οικονομικά της προβλήματα, η Alitalia παραμένει μια πολύ καλή εταιρεία της Ιταλίας.

Ο διευθύνων σύμβούλος της Ryanair ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να καταθέσει προσφορά για το σύνολο της Alitalia, γιατί θα απορρίπτονταν από τις αρχές ανταγωνισμού.

Εάν η προσφορά για τα 90 αεροσκάφη γίνει δεκτή, η Ryanair θα κρατήσει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού, με αλλαγές ωστόσο στα συμβόλαια εργασίας.

Ο κ. Ο’ Λίρι διευκρίνισε πως τυχόν περικοπές θα περιοριστούν στο επίπεδο των στελεχών διοίκησης που αριθμεί 2.000 άτομα και, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι υπερβολικός αριθμός για έναν αερομεταφορέα με πελατεία 23 εκατ. επιβάτες τον χρόνο. Όπως υπογράμμισε, είναι ενδεικτικό ότι η Ryanair, με την οποία ταξίδεψαν πέρυσι 117 εκατ. επιβάτες, δεν έχει παρά μόλις 120 υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη.