Συγκεκριμένα με την Navtex 844/17 που εξέδωσε ο μη εξουσιοδοτημένος σταθμός της Αττάλειας, η Τουρκία αναφέρει πως από τις 5 μέχρι τις 7 το απόγευμα, πολεμικά ή πολεμικό της πλοίο θα πραγματοποιήσει άσκηση οπλικών συστημάτων.

Πληροφορίες newsbeast.gr

bnvbntge

Η Αθήνα αντέδρασε άμεσα, μέσω του σταθμού Ηρακλείου, ο οποίος εξέδωσε την αντιnavtex 514/17, στην οποία τονίζεται πως οι μόνοι σταθμοί που είναι εγκεκριμένοι από τους διεθνείς οργανισμούς είναι οι ελληνικοί σταθμοί της Λήμνου, του Ηρακλείου και της Κέρκυρας. Το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί την εξέλιξη της τουρκικής αυτής προσπάθειας ενώ στην περιοχή διαθέτει για παν ενδεχόμενο και την μονάδα που περιπολεί ούτως ή άλλως μόνιμα εκεί.

dghghdg

Όμως όλα δείχνουν πως η Τουρκία αφού ολοκληρώθηκε το Μπαϊράμι, εστιάζει και πάλι την προσοχή της στο Καστελόριζο καθώς πέρα από την παράνομη Navtex, δεσμεύει περιοχή στο ίδιο σημείο σχεδόν με κανονική Νotam.

h8m5esev

Συγκεκριμένα με την Notam Α2162/17 που εξέδωσε η Αθήνα μετά από σχετικό προφανώς αίτημα της Άγκυρας, η Τουρκία δεσμεύει για τις 11 Σεπτεμβρίου μια περιοχή ευρύτερη αυτής της παράνομης Navtex προκειμένου η τουρκική πολεμική αεροπορία να πραγματοποιήσει την άσκηση NEXUS ACE από το πρωί μέχρι το απόγευμα της ημέρας αυτής.

cofurc20

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, η συγκεκριμένη άσκηση γίνεται προκειμένου να εξασκηθούν οι Τούρκοι πιλότοι στην συνεργασία τους με ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ αλλά και τα δικά τους.