Η βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης Ντόρα Μπακογιάννη, μίλησε σε εκδήλωση με θέμα «Η οικονομική ισχύς της Ελλάδας και ο ρόλος της στα Βαλκάνια».

Την εκδήλωση, που συνδιοργάνωσε η Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ, πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Μουσείο της Θεσσαλονίκης (Αγ. Δημητρίου και 3ης  Σεπτεμβρίου).

Το παρών έδωσε πλήθος γαλάζιων στελεχών μεταξύ των οποίων ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Γραμματέας Παραγωγικών Φορέων, Βασίλης Ξυπολυτάς, ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων & Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιάννης Σμυρλής, ο Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ Κώστας Τσιάρας, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Βασίλης Γκιουλέκας, η τομεάρχης αθλητισμού Άννα Καραμανλή, ο πρώην υπουργός Γιάννης Ιωαννίδης, ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου Ιωάννης Παππάς, η πρόεδρος του συντονιστικού οργάνου της Θεσσαλονίκης Βίκυ Ευταξά, η Άννα Ευθυμίου, ο Θανάσης Νέζης, ο Λευτέρης Γεωργιάδης, ο Παναγιώτης Αντωνόπουλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαδάς και ο καθηγητής-διεθνολόγος Σπύρος Λίτσας.

Ντόρα Μπακογιάννη: Θα ήταν λάθος για την Ευρώπη η πλήρης ρήξη των σχέσεών της με την Τουρκία
«Η γειτονική χώρα περνάει βαθειά κρίση. Ο Ερντογάν επιδεικνύει πρωτοφανή αλαζονεία. Η κρίση ανάμεσα σε Ευρώπη και Τουρκία, και κυρίως η ένταση Γερμανίας και Τουρκίας, είναι πολύ ανησυχητική. Το κακό κλίμα συντηρείται τώρα που ξεκίνησε στην Ευρώπη η συζήτηση για τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Ένα είναι βέβαιο: ότι αυτή η συζήτηση είναι βούτυρο στο ψωμί της προεκλογικής ρητορικής πολλών αντιευρωπαϊκών κινημάτων. Παράλληλα, αποτελεί ευπώλητο είδος στην εσωτερική πολιτική σκηνή ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών» τόνισε η βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Η οικονομική ισχύς της Ελλάδας και ο ρόλος της στα Βαλκάνια» που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.
«Σ’ αυτό το κλίμα, η Ελλάδα οφείλει να πάρει θέση. Οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να υποστηρίξει σθεναρά ότι το κλείσιμο της πόρτας προς την Τουρκία θα είναι βλαπτικό όχι μόνο για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν τον εκδημοκρατισμό της χώρας τους. Θα είναι βλαπτικό και για την ίδια την Ευρώπη. Αν η Ελλάδα θέλει να πρωταγωνιστήσει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αν θέλει να υποστηρίξει καθαρά το μακροπρόθεσμο εθνικό της συμφέρον, τότε οφείλει σήμερα κιόλας να τοποθετηθεί» σημείωσε.
Η πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι «έχουμε καταβάλει υψηλό τίμημα που έχουμε γείτονά μας την Τουρκία. Έχουμε πληρώσει υπέρογκα ποσά σε αμυντικό εξοπλισμό εξαιτίας των απαράδεκτων τουρκικών προκλήσεων», είπε ότι «η Τουρκία απέχει πολύ από τις ευρωπαϊκές αξίες» και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη όμως οφείλει να δει πιο μακριά. Οφείλει να σκεφθεί τι θα έχει συμβεί στην Τουρκία το 2050, αν η ευρωπαϊκή πόρτα στο μεταξύ έχει κλείσει. Κι αν έχει πέσει στη δίνη του ισλαμικού φονταμενταλισμού, ποιος θα είναι ο νέος της διεθνής ρόλος;»
«Αν η Τουρκία διολισθήσει σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα υποστεί τις περισσότερες συνέπειες» υποστήριξε η κ. Μπακογιάννη και τόνισε ότι «οφείλουμε να μην αφήσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους να λάβουν αποφάσεις που στο μέλλον θα προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των λαθών της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. Οφείλουμε να τους εξηγήσουμε ότι θα ήταν λάθος για την Ευρώπη η πλήρης ρήξη των σχέσεών της με την Τουρκία».
Aναφερόμενη στον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια είπε ότι «η αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με όπλο την αξιοπιστία, θα ξανακάνει την Ελλάδα περιφερειακή ηγέτιδα στα Βαλκάνια» και τόνισε ότι «στη Νέα Δημοκρατία είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε το στοίχημα. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της περιοχής που βρίσκεται στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης Τσίπρα να ανατρέψει αυτή την πραγματικότητα»

Δείτε αποκλειστικό φωτορεπορτάζ από το  Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης:

 

Χρήστος Ρωμανός