Οι στρατιωτικές αρχές της Νότιας Κορέας ανέφεραν ότι η Πιονγιάνγκ εκτόξευσε απροσδιόριστο, μέχρι στιγμής, τύπο πυραύλου σε συνέχεια των δοκιμών των πυρηνικών της οπλικών συστημάτων που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τους επιτελείς της Νότιας Κορέας η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από την περιοχή Σουνάν, όπου εδρεύει το διεθνές αεροδρόμιο της Πιονγιάνγκ.

Από το ίδιο σημείο η Πιονγιάνγκ είχε εκτοξεύσει νωρίτερα αυτό τον μήνα και έναν πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς, τύπου Hwasong-12 ο οποίος είχε περάσει πάνω από την Ιαπωνία για να καταπέσει τελικά στον Ειρηνικό.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων ως απάντηση στην βορειοκορεατική ενέργεια.

Ο πύραυλος πέταξε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο στις 07:06 τοπική ώρα (01:06 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισαν οι ιαπωνικές αρχές, τονίζοντας ότι το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης J-Alert ενεργοποιήθηκε σε πολλές περιοχές στο βόρειο τμήμα του αρχιπελάγους.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ αναλύουν τις λεπτομέρειες σχετικά με την εκτόξευση, όπως ανέφερε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας στη Σεούλ.

Ο Λευκός Οίκος και η προεδρία της Νότιας Κορέας, συγκάλεσαν έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Η εκτόξευση καταγράφεται μία ημέρα αφού η Πιονγκγιάνγκ απείλησε να «βυθίσει» την Ιαπωνία και να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε «στάχτες» ρίχνοντάς την στο «σκοτάδι» μετά την υιοθέτηση μιας νέας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία εγκρίθηκε η επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας σε αντίποινα για την πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε την 3η Σεπτεμβρίου.

 

ΠΗΓΗ: ΣΚΑΙ