Όλα θα πάνε καλά για την Ελλάδα διαβεβαιώνουν από το Ταλίν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. “Προετοιμάζουμε την Ελλάδα για επιστροφή στις αγορές” δηλώνει ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Σπάνια τα τελευταία χρόνια ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε να ανακοινώσει καλές ειδήσεις για την Ελλάδα. Στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης των 17 κρατών μελών στο Ταλίν της Εσθονίας χθες φάνηκε όμως ιδιαίτερα αισιόδοξος λέγοντας πως η Ελλάδα προχωράει μπροστά.

Η Κομισιόν είναι της άποψης επίσης πως η οικονομική ανάπτυξη προχωράει, όχι όμως τόσο πολύ όσο προβλέπει η ελληνική κυβέρνηση για τον τρέχοντα και τον επόμενο χρόνο. Η ανεργία, αν και κατέγραψε μια μικρή μείωση, βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα ξεπερνώντας το 20%, ωστόσο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι της άποψης ότι η Ελλάδα δεν θα εξαντλήσει όλο το ποσόν από το τρέχον πρόγραμμα.

Ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί αναφερόμενος στην Ελλάδα χθες στο Ταλίν δήλωσε:

“Σε λιγότερο από ένα χρόνο το πρόγραμμα του ESM θα ολοκληρωθεί. Πρέπει να εργασθούμε όλοι μαζί από κοινού τους ερχόμενους μήνες ώστε να βεβαιωθούμε πως η αξιολόγηση θα είναι επιτυχής. Επιτυχής για την Ελλάδα, επιτυχής για τους πολίτες της που έκαναν πολλές θυσίες τα τελευταία χρόνια αλλά και επιτυχής για εμάς, την Ευρωζώνη συνολικά. Το τέλος του ελληνικού προγράμματος θα σημάνει το τέλος μια σκληρής περιόδου για την Ελλάδα αλλά θα σημάνει και το τέλος ενός μακρού και δύσκολου κεφαλαίου στην ιστορία της Ευρωζώνης και αυτό είναι το κεφάλαιο της κρίσης”.

Σόιμπλε: Λάθος η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

Παρά την αισιοδοξία πάντως, οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί για τα επόμενα χρόνια εάν όχι δεκαετίες να ακολουθήσει αυστηρά δημοσιονομικά προγράμματα ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια της. Εντωμεταξύ η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει μέχρι το τέλος του χρόνου σε 95 μεταρρυθμίσεις ενώ μέχρι τον Απρίλιο του 2018 θα πρέπει να γίνουν άλλες 18. Στο περιθώριο των εργασιών των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως ήταν λάθος να γίνει μέλος της Ευρωζώνης η Ελλάδα το 2002. Η χώρα δεν ήταν ώριμη δήλωσε, κάτι όμως που έγινε αντιληπτό πολύ αργά. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως τέτοια λάθη δεν θα πρέπει να επαναληφθούν στο μέλλον με την ένταξη νέων μελών στην Ευρωζώνη.

Πηγή: Deutsche Welle