Η παρουσία του πρωθυπουργού και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ ήταν το αντικείμενο της νέας έρευνας της Pulse για λογαριασμό του iefimerida.gr.

Σε γενικές γραμμές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να υπερέχει στην έρευνα, ωστόσο και ο Αλέξης Τσίπρας καταγράφει σημαντική άνοδο σε κάποια σημεία.

Στο ερώτημα για τον «καταλληλότερο για πρωθυπουργό» και οι δύο καταγράφουν αύξηση μετά το καλοκαίρι. Ειδικότερα, αύξηση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σημειώνει ο πρωθυπουργός, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνει μόνο μία ποσοστιαία μονάδα.

Η απάντηση που επικράτησε ήταν «κανένας από τους δύο», με το 41% των ερωτηθέντων να την υποστηρίζει.

Σε σχέση με την παρουσία των δύο πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, τα ποσοστά προτίμησής τους είναι υψηλότερα σε σύγκριση με τα ποσοστά Πρόθεσης Ψήφου των κομμάτων τους, όπως είχαν καταγραφεί από την ίδια εταιρεία, τον Μάιο του 2017.

Σημειώνεται ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έρχεται πρώτος σε όλα τα ερωτήματα, με μεγαλύτερα ποσοστά στα «πιο ειλικρινής» και «πιο ουσιαστικός».

Στο ερώτημα «Ποιος τα πήγε καλύτερα στη ΔΕΘ» τα ποσοστά είναι:

Κυριάκος Μητσοτάκης 43%

Αλέξης Τσίπρας 26%

Στο ερώτημα «καταλληλότερος για πρωθυπουργός»:

Κυριάκος Μητσοτάκης 35%

Αλέξης Τσίπρας 21%

Κανένας από τους δύο 41%

Στο ερώτημα «Ο πιο ειλικρινής»:

Κυριάκος Μητσοτάκης 44%

Αλέξης Τσίπρας 23%

Το ίδιο και οι δύο 22%

Στο ερώτημα «Ποιος αντιλαμβάνεται τα προβλήματά σας»:

Κυριάκος Μητσοτάκης 41%

Αλέξης Τσίπρας 26%

Το ίδιο και οι δύο 21%

Στο ερώτημα «Πιο ουσιαστικός»:

Κυριάκος Μητσοτάκης 44%

Αλέξης Τσίπρας 24%

Το ίδιο και οι δύο 21%

Ολόκληρη η έρευνα:

Οκτώ στους δέκα (81%) ερωτηθέντες υποστηρίζουν ότι παρακολούθησαν ή είχαν άποψη για τις εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ των οποίων, οι περισσότεροι ήταν ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας (το 92% αυτών) έναντι ΣΥΡΙΖΑ (το 82% αυτών).

Το σχόλιο της εταιρείας Pulse για την μέτρηση:

Οι δύο αρχηγοί στη Δ.Ε.Θ. – Πρώτες εντυπώσεις

«Κερδισμένοι και οι δυο πολιτικοί αρχηγοί καταγράφονται στην δημοσκόπηση της Pulse RC μετά την ολοκλήρωση της παρουσίας και των ομιλιών/συνεντεύξεων στη Δ.Ε.Θ. του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη:

• στο ερώτημα για τον «καταλληλότερο για πρωθυπουργό» και οι δύο καταγράφουν αύξηση μετά το καλοκαίρι (+2 ο Αλ. Τσίπρας, +1 ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα της εταιρείας μας, το Μάιο 2017). Η Απάντηση «κανένας» υποχωρεί στο 41%.

• στις συγκριτικές αξιολογήσεις (όπου απάντησαν όσοι παρακολούθησαν ή είχαν άποψη για την παρουσία στη ΔΕΘ και των δύο αρχηγών), οι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας καταγράφουν «προτιμήσεις» σημαντικά υψηλότερες από τα ποσοστά της Πρόθεσης Ψήφου των κομμάτων τους – τουλάχιστον όπως αυτή καταγράφηκε από την εταιρεία μας, το Μάιο 2017.

Για άλλη μια φορά είναι ξεκάθαρο: οι δυο τους αποτελούν το «δυνατό χαρτί» των παρατάξεών τους και αυτοί «τραβούν» (ή θα «τραβήξουν» περαιτέρω…) τα κόμματά τους ψηλότερα!

Οι οκτώ στους δέκα (81%) από όλους όσοι έλαβαν μέρος στην έρευνα, δήλωσαν ότι παρακολούθησαν ή είχαν άποψη για τις εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται αναλογικά λίγο περισσότεροι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας (το 92% αυτών) έναντι ΣΥΡΙΖΑ (το 82% αυτών) και λιγότεροι νέοι (αφού το 30% των ηλικιών «17-20 ετών», δεν παρακολούθησε «κανέναν από τους δύο»)…

Ο πρωθυπουργός καταγράφει την καλύτερη επίδοσή του, στο ερώτημα «ποιος αντιλαμβάνεται και ενδιαφέρεται καλύτερα για τα προβλήματά σας» και στο «ποιος μπορεί να βοηθήσει και να προστατέψει καλύτερα την οικογένειά σας». Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, τα ποσοστά του υπερδιπλασιάζονται!

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υπερέχει σε όλα τα ερωτήματα, με μεγαλύτερα ποσοστά στα «πιο ειλικρινής» και «πιο ουσιαστικός». Σε όλες τις συγκρίσεις άλλο ένα ποσοστό, άνω του 20%, τους κρίνει «ισόπαλους», απαντώντας «…το ίδιο και οι δύο»!

Η Δ.Ε.Θ. αποτελεί προνομιακό χώρο για την Αξιωματική αντιπολίτευση αφού ο επικεφαλής της μπορεί να ξεδιπλώσει, χωρίς δεσμεύσεις, το όραμα και τις προτάσεις του για το μέλλον – σε αντίθεση με την κυβέρνηση η οποία βαρύνεται από τη φθορά (και τους περιορισμούς) της διακυβέρνησης. Γι’ αυτό και συνήθως δεν έλειπαν κατά το παρελθόν, οι αψιμαχίες, οι κορώνες, οι προετοιμασμένες «ατάκες» από τη μια πλευρά και η υπέρμετρη παροχολογία, οι υποσχέσεις και τα ταξίματα από την άλλη.

Η φετινή ΔΕΘ ήταν διαφορετική:

• ο Αλέξης Τσίπρας διατηρώντας χαμηλούς τόνους, προσπάθησε να πείσει για τον δρόμο που επιλέγει για να ξεπεραστεί η οικονομική δυσπραγία, τασσόμενος υπέρ της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων και

• ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε με μετριοπάθεια, το ουσιαστικό και τεκμηριωμένο σχέδιό του, χωρίς υπερβολές ή απραγματοποίητες δεσμεύσεις.

Αν και σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα, η χαμηλότερη επίδοση (και των δύο) καταγράφεται στο ερώτημα «ποιος σας έκανε πιο αισιόδοξους», τα παραπάνω ίσως θα πρέπει να κάνουν όλους μας λίγο πιο αισιόδοξους για την πιθανότητα η πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα μας να αφήσει πίσω τον κακό της εαυτό και να ξαναβρεί το μέτρο και την ουσία…»

Πηγή: iefimerida.gr