Οι 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν σήμερα το «πράσινο φως» για την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας με αφορμή την τελευταία πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ, ανέφεραν πολλές διπλωματικές πηγές.

Οι κυρώσεις αυτές θα συμπληρώσουν εκείνες που αποφασίστηκαν από τον ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα.

Μεταξύ άλλων, αναμένεται ότι θα επιβληθεί πλήρης απαγόρευση στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να εξάγουν πετρέλαιο στη Βόρεια Κορέα και να επενδύουν στη χώρα αυτή, όπως είπαν δύο διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Νέες κυρώσεις που στοχεύουν το εμπόριο και το τραπεζικό σύστημα της Βορείου Κορέας ανακοίνωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.

Οι αμερικανικές κυρώσεις θα στοχεύουν «κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο» που διατηρεί «σημαντικές» εμπορικές συναλλαγές σε προϊόντα, υπηρεσίες ή τεχνολογία με την Πιονγκγιάνγκ, και μπορεί να χτυπήσουν εταιρείες ή τράπεζες που διευκολύνουν το εμπόριο με την απομονωμένη χώρα.

Στόχος των νέων ποινών, είπε ο κ. Τραμπ, είναι να στραγγαλιστεί η χρηματοδότηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Βορρά, ο οποίος στις αρχές του μήνα πραγματοποίησε την έκτη και ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή στην ιστορία του ενώ έχει ήδη πραγματοποιήσει σειρά βαλλιστικών δοκιμών.

Τομείς όπως η υφαντουργία, αλιεία, τεχνολογία πληροφοριών και µεταποιητικές βιοµηχανίες, είναι ανάμεσα σε αυτές που οι ΗΠΑ στοχεύουν να πλήξουν.

Οι νέες κυρώσεις δίνουν τη διακριτική ευχέρεια στο υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει κυρώσεις σε αλλοδαπές τράπεζες που πραγματοποιούν συναλλαγές που σχετίζονται με εμπόριο με τη Βόρεια Κορέα.
Η Βόρεια Κορέα από την πλευρά της έχει υποβαθμίσει τις προειδοποιήσεις Τραμπ, με τον υπουργό Εξωτερικών Ρινγκ Γιον-χο να παρομοιάζει την ομιλία του αμερικανού προέδρου «γάβγισμα» σκύλου.