Στους δρόμους χιλιάδες εκπαιδευτικοί σήμερα. Πάνω από 80 Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) και Ενώσεις Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα συμμετέχουν σε διαμαρτυρίες, τόσο στην Αθήνα, με το ραντεβού να δίνεται στις 13:30 έξω από το υπουργείο Παιδείας, αλλά και στη Θεσσαλονίκη στις 13:00 στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Παραστάσεις διαμαρτυρίες έχουν προγραμματιστεί και στις κατά τόπους Διευθύνσεις σε όλη τη χώρα.
Κύριο και βασικό αίτημα των εκπαιδευτικών λειτουργών στη χώρα είναι η αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της παιδείας και κυρίως, η έναρξη των μόνιμων διορισμών που έχουν “παγώσει”, στα πλαίσια της μνημονιακής πολιτικής. Την ίδια στιγμή, οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται και για τους αναπληρωτές σε Μύκονο και Σαντορίνη, που αδυνατούν να βρουν στέγη από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ενώ ζητούν εξίσωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μεταξύ μόνιμων και αναπληρωτών.
Ωστόσο, τα εκπαιδευτικά “τύμπανα πολέμου” χτυπούν και κατά της αξιολόγησης που έχει προγραμματιστεί για τις 3 Οκτωβρίου και όπως αναφέρουν οι Ενώσεις, “οι κινητοποιήσεις αυτές αποτελούν μια πρώτη πανελλαδική και συντονισμένη απάντηση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, που τσακίζει εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα στο όνομα της εξοικονόμησης και στην εκπαίδευση, που τρέχει μαραθώνιο για να πιάσει του αντιλαϊκούς στόχους του 3ου Μνημονίου”.
Αντίθετοι είναι την ίδια στιγμή, δάσκαλοι και καθηγητές απέναντι στην κατάργηση εκατοντάδων ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ, με την συναίνεση του υπουργείου Παιδείας, καθώς χιλιάδες μαθητές όπως φαίνεται θα αναγκαστούν για άλλη μια χρονιά να αλλάξουν σχολείο, να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να παρακολουθήσουν την ειδικότητά τους ή θα αναγκαστούν μέχρι και να αλλάξουν ειδικότητα.
Συγκεκριμένα, πέρυσι εγκρίθηκαν κατ’ εξαίρεση 1.700 ολιγομελή τμήματα σε όλη τη χώρα (αριθμός πολύ μειωμένος σε σχέση με πρόπερσι), ενώ φέτος μέχρι στιγμής, το υπουργείο ενέκρινε κατ’ εξαίρεση μόλις 1.000 ολιγομελή τμήματα. Αγωνιστικές κινητοποιήσεις έχουν αρχίσει ήδη για παράδειγμα οι μαθητές στη Λάρισα, που αντιδρώντας στο “ψαλίδισμα” 11 τμημάτων από τα ΕΠΑΛ της πόλης και συνολικά 51 τμημάτων σε όλη τη Θεσσαλία (20 στη Μαγνησία, 17 στην Καρδίτσα, 3 στα Τρίκαλα), προχώρησαν σε καταλήψεις σχολείων (στο 1ο, 2ο, 7ο ΕΠΑΛ, αντιδρώντας στο κλείσιμο των τμημάτων, και στο 6ο και 9ο ΓΕΛ, διεκδικώντας λύσεις των προβλημάτων τα οποία σχετίζονται με τις υποδομές των σχολείων, τις ελλείψεις καθηγητών, βιβλίων κ.ά.).
Αντίστοιχα, στην Κεντρική Μακεδονία, δεν εγκρίνονται για φέτος (δηλαδή καταργούνται) 11 τμήματα της Β’ ΕΠΑΛ (τομείς) και 58 τμήματα της Γ’ ΕΠΑΛ (ειδικότητες), που συνολικά αφορούν 337 μαθητές, οι οποίοι πλέον βρίσκονται μέχρι στιγμής, “στον αέρα”.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο σε νησιά και άλλες επαρχιακές περιοχές, όπως π.χ. στο ΕΠΑΛ της Χίου, όπου καταργούνται 7 τμήματα ή στο ΕΠΑΛ του Αστρους Κυνουρίας, όπου δεν εγκρίθηκε ο τομέας Πληροφορικής της Β’ τάξης και σε ολόκληρο το νομό Αρκαδίας λειτουργεί τομέας Πληροφορικής μόνο στο ΕΠΑΛ Μεγαλόπολης. Δηλαδή οι μαθητές της Κυνουρίας (Λεωνίδιο και Αστρος) θα πρέπει να κάνουν περίπου 125 και 76 χιλιόμετρα, αντίστοιχα, από τις έδρες τους.
Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα
Στη Λάρισα διοργανώνεται κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, στις 14:00 ενάντια στο κλείσιμο τμημάτων των ΕΠΑΛ.
Η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης έχει προγραμματίσει παράσταση διαμαρτυρίας στις 13.30, στην τοπική Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ).
Στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο ΣΕΠΕ Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» και η ΕΛΜΕ Ηρακλείου προγραμματίζουν κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης στις 14:00.
Η ΕΛΜΕ Ζακύνθου συμμετέχει επίσης στις κινητοποιήσεις, προγραμματίζοντας παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ Ζακύνθου στις 13.30.
Στην Κέρκυρα, θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στη 1 μ.μ. στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων.
Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας κηρύσσει δίωρη στάση εργασίας στις 29 Σεπτέμβρη από τις 12.00 έως τις 14.00 και καλεί τα μέλη της σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας στις 13.30.
Στη Λήμνο, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών και η τοπική ΕΛΜΕ διοργανώνουν συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία ΟΤΕ στη Μύρινα.
Στην Ικαρία, θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στο Επαρχείο Αγίου Κηρύκου, όπου εκτός από τους εκπαιδευτικούς, θα συμμετάσχουν και οι γονείς, μετά από απόφαση του Συλλόγου Γονέων Αγίου Κηρύκου.
Η ΕΛΜΕ και ο Σύλλογος Δασκάλων Αργολίδας διοργανώνουν κινητοποίηση στις 2:00 μμ στις αντίστοιχες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στην Αλεξανδρούπολη, οι εκπαιδευτικοί καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στις 13.30.
Στη Ρόδο διοργανώνεται κινητοποίηση στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Δωδεκανήσου στις 14:00.
Σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις καλεί η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών – Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
Τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις έχουν δηλώσει οι Σύλλογοι ΠΕ: «Έλλη Αλεξίου», «Γ. Σεφέρης», «Ρόζα Ιμβριώτη», «Ο Θουκυδίδης», «Ο Σωκράτης», Λήμνου, «Πρόοδος» Αργοσαρωνικός και Σαλαμίνα, «Κ. Σωτηρίου», Δυτ. Αττικής, Μαρούσι, «Ρ. Φεραίος», «Ν. Πλουμπίδης», Γρεβενών, Αργολίδας, Πάτρας, Α, Β, Ζ Θεσ/νίκης, Λαγκαδά, Χίου, Σάμου, Λάρισας, Α’ Συλλογος Αθήνας, «Αριστοτέλης», «Δ. Γλήνος», Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος», Ανω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, Ιωαννίνων, Ξάνθης, Γρεβενών, «Αργύριος Μοσχίδης», «ο Φίλιππος», Κέρκυρας, Χαλκίδας, «Δ. Θεοτοκόπουλος», Ικαρίας, Αγ. Δημητρίου, Θήβας, Δράμας, Αλεξανδρούπολης.
Συμμετέχουν ακόμη οι ΕΛΜΕ: Πειραιά, Α’, Β’, Γ’, Δ’, Ε’ Θεσ/νίκης, Γ’ Αθήνας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Ζακύνθου, Λήμνου, Β’ Δωδ/νήσου, Φωκίδας, A’ Δυτικής Αττικής, Γ’ Δυτικής Αττικής, Αργολίδας, Α’ Μεσσηνίας, Θεσπρωτίας, Β’ Δυτικής Αττικής, Ε’ Αθήνας, Ηρακλείου, Ημαθίας, Δ’ Ανατ. Αττικής, Α-Γ Ανατ. Αττικής, Α’ Αχαϊας, Λέσβου, Ηλείας, Κέρκυρας, Άνω Λιοσίων, Ε’ Αν. Αττικής.
Επίσης συμμετέχει ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής και Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.
“Θερμή υποδοχή” στον Κώστα Γαβρόγλου
“Θερμή” υποδοχή ετοιμάζουν στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί τη Δευτέρα στο Αιγάλεω, όπου ο υπουργός Παιδείας θα μιλήσει σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών διοργανώνει συγκέντρωση για τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στις 19.30 στο Π.Κ. Αιγάλεω “Γ. Ρίτσος”, Δημαρχείου 17, στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητή τον Υπουργό Παιδείας με θέμα τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Το Συντονιστικό καλεί τους εκπαιδευτικούς να είναι όλοι εκεί “για να δώσουμε την απάντηση που αρμόζει σε αυτούς που θριαμβολογούν την ώρα που καταστρέφουν το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και τολμούν να στήνουν φιέστες στις πλάτες εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών”.

 

ΠΗΓΗ: News247