Σε πεδίο μάχης μεταξύ δυνάμεων της ισπανικής αστυνομίας και ψηφοφόρων μετατράπηκαν εκλογικά κέντρα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, με αποτέλεσμα δεκάδες άτομα να τραυματιστούν.
Όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες Υγείας στην Καταλονία, συνολικά 337 άνθρωποι λαμβάνουν ιατρική φροντίδα λόγω τραυματισμού τους από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Στη Βαρκελώνη η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών εναντίον του πλήθους σε δρόμο πόλης, ενώ νωρίτερα μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών απώθησαν τους συγκεντρωμένους σε εκλογικό κέντρο.
Ισπανικά ΜΜΕ μεταδίδουν πληροφορίες για τραυματισμό πολίτη στο μάτι, από πλαστική σφαίρα. Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο (Sant Pau) στην Βαρκελώνη και χειρουργείται, ενώ φέρεται να τραυματίστηκε από βολή αστυνομικού.

EURONEWS
Καταλονία: Κριτική για τη βία από διεθνείς παρατηρητές
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι εννέα αστυνομικοί, αλλά και δύο μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας, τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να σταματήσουν την διεξαγωγή του απαγορευμένου από την Μαδρίτη, δημοψηφίσματος.
«Αδικαιολόγητη χρήση βίας» καταγγέλλει ο πρόεδρος της Καταλονίας
Λίγο μετά το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων αστυνομικοί απέκλεισαν το αθλητικό κέντρο της Ζιρόνα, όπου πρόκειται να ψηφίσει ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, προκειμένου να απομακρύνουν το συγκεντρωμένο πλήθος. Στη συνέχεια εισέβαλαν στον χώρο για να κατασχέσουν ψηφοδέλτια και κάλπες. Ωστόσο, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ κατάφερε να ψηφίσει, ενώ στη συνέχεια κατήγγειλε την «αδικαιολόγητη χρήση βίας» από την ισπανική αστυνομία, τονίζοντας ότι η χρήση κλομπ και πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία δημιουργεί μία απαίσια εικόνα για την Ισπανία.
Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου κάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί, απαιτώντας παράλληλα τον τερματισμό της χρήσης βίας κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν.
Ισπανός ΥΠΕΣ: Ο πρόεδρος της Καταλονίας υπεύθυνος για ό,τι συμβεί
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, δήλωσε πως ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, είναι «ο μοναδικός υπεύθυνος για ό,τι συνέβη, αλλά και ό,τι ενδέχεται να συμβεί».

EURONEWS
Καταλονία – Δημοψήφισμα: Συγκρούσεις με δεκάδες τραυματίες
Ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία, Ένρικ Μίγιο, χαρακτήρισε «φάρσα» το δημοψήφισμα, προσθέτοντας πως η Μαδρίτη αναγκάστηκε να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα.
Ο ίδιος ανέφερε πως στόχος της επέμβασης της αστυνομίας και της εθνοφρουράς ήταν να κατασχέσουν το υλικό για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος και όχι οι άνθρωποι που πάνε να ψηφίσουν. «Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος σε σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Καταλονίας ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό στην περιοχή τους, ο Μίγιο επεσήμανε: «Πρόκειται για μια απάτη, για μια φάρσα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού 45 λεπτά πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία».

 

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP