Στους αμερικανούς Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash και Michael W. Young δόθηκε το Νόμπελ Ιατρικής – Φυσιολογίας, το πρώτο που απονέμεται φέτος.
Η απονομή έγινε στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Την Παρασκευή θα ακολουθήσει στο Όσλο η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης.

Οι τρεις ερευνητές βραβεύθηκαν για τη μελέτη τους επί τους μοριακού μηχανισμού που ελέγχει τον κιρκαδιανό ρυθμό (ή κιρκάδιος ρυθμός), όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της επιτροπής των βραβείων. “Οι ανακαλύψεις τους εξηγούν με ποιον τρόπο τα φυτά, τα ζώα και οι άνθρωποι προσαρμόζουν τον βιολογικό τους ρυθμό ώστε να συγχρονίζεται με τις κινήσεις της Γης”, προσθέτει το Ινστιτούτο.

Διευκρινίζεται πως ο κιρκαδιανός ρυθμός είναι αυτός που συνηθίζουμε να αποκαλούμε “βιολογικό ρολόι”. Έρευνες έχουν αποδείξει πως η διατάραξη του βιολογικού μας ρολογιού συνδέεται με μεταβολικές και ψυχολογικές διαταραχές, αλλά και με εμφάνιση συγκεκριμένων νοσημάτων. Η περαιτέρω μελέτη του μηχανισμού αυτού μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στην αντιμετώπιση ασθενειών και να επωφεληθούν εργαζόμενοι που για παράδειγμα εργάζονται με βάρδιες, οι οποίες επηρεάζουν τον 24ωρο ρυθμό.
Σύμφωνα με την επιτροπή, “η ζωή στη Γη είναι προσαρμοσμένη στην περιστροφή του πλανήτη και ο κύκλος φωτός-σκότους έχει μεγάλη βιολογική σημασία. Φανταστείτε όταν αλλάζουμε περιοχή που έχει ακόμη και δύο ώρες διαφορά από τον τόπο διαμονής μας, και ξυπνάμε και κοιμόμαστε διαφορετική ώρα.
Ακόμη περισσότερο γίνεται αισθητός ο κιρκαδιανός ρυθμός από το τζετ λαγκ, που συμβαίνει όταν επισκεπτόμαστε χώρες με διαφορά πάνω από έξι ώρες. Αυτό συμβαίνει διότι απορρυθμίζεται το βιολογικό μας ρολόι.
Οι τρεις επιστήμονες κατάφεραν να δουν μέσα στα «γρανάζια» του και να εξηγήσουν ακριβώς πώς λειτουργεί. Τα περισσότερα ζώα κοιμούνται τη νύχτα, τα φυτά παράγουν οξυγόνο μόνο την ημέρα. Οι ανακαλύψεις τους ρίχνουν φως στον γονιδιακό μηχανισμό που προσαρμόζει τον βιολογικό του ρυθμό”.

 

ΠΗΓΗ: News247