Απίστευτη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, πολύωρη αναμονή και σοβαρές δυσλειτουργίες στο ηλεκτρονικό σύστημα καταχώρησης των επισκέψεων… αυτή είναι η εικόνα που περιγράφουν οι ιδιώτες γιατροί στα ιατρεία τους τα πρώτα 24ωρα της εφαρμογής των νέων οδηγιών του ΕΟΠΥΥ για τα ραντεβού που τέθηκαν σε ισχύ από τη Δευτέρα.

Όπως αναφέρει στο Capital.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου, οι ασφαλισμένοι δεν ήταν ενημερωμένοι για το νέο καθεστώς των επισκέψεων, με αποτέλεσμα όσοι έρχονταν χωρίς ραντεβού να περιμένουν για ώρες μέχρι να εξυπηρετηθούν. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι επισκέψεις δεν μπορούσαν να καταχωρηθούν από τους γιατρούς ηλεκτρονικά, καθώς απαιτούνταν δήλωση ωραρίου, που όμως ήταν αδύνατο να γίνει λόγω αστοχίας του συστήματος καταχώρησης των ιατρικών ραντεβού. Τα προβλήματα στην καταχώρηση συνεχίστηκαν και χθες μέχρι το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου, ασφαλισμένοι που είχαν πάει απλά για να γράψουν ένα εμβόλιο, ήταν υποχρεωμένοι να περιμένουν για ένα τέταρτο μέχρι να τελειώσει η επίσκεψη, όσο δηλαδή θα πρέπει να διαρκεί κάθε ραντεβού από 1η Οκτωβρίου μετά την οδηγία του ΕΟΠΥΥ.

Με την οδηγία καθιερώθηκε πλαφόν δωρεάν επισκέψεων σε 100 ασθενείς ανά εβδομάδα, με μέσο όρο δωρεάν επισκέψεων 20 ατόμων την ημέρα, προκαθορισμένο δηλωθέν ωράριο λειτουργίας των ιατρείων ΕΟΠΥΥ και ενδεικτικός χρόνο επίσκεψης 15 περίπου λεπτά για κάθε ασθενή. Όπως εξηγούν οι γιατροί, όσοι ασφαλισμένοι επιλέγουν πλέον τα ιατρεία του ΠΕΔΥ εξυπηρετούνται ταχύτερα, καθώς εκεί δεν ισχύει το πλαφόν του τέταρτου, ή θα πρέπει να πληρώσουν ιδιωτικά την επίσκεψη, ώστε να μην ισχύουν οι χρονικοί προορισμοί. Με το τρόπο όμως αυτό, ο ΕΟΠΥΥ απαξιώνει τα συμβεβλημένα ιατρεία, αναφέρουν.

Οι αντιδράσεις από τον ιατρικό κόσμο είναι έντονες. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων, με επιστολή της προς το διοικητή του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, ζητά την απόσυρση των νέων κανόνων, σημειώνοντας πως η οδηγία είναι αντίθετη στους κανόνες ιατρικής δεοντολογίας αφού θέτει χρονικούς περιορισμούς στην ιατρική πράξη, πράγμα που είναι αντίθετο σε οποιοδήποτε κανόνα και δεοντολογία. “Η εφαρμογή της ανωτέρω οδηγίας από 1/10/2017 επέφερε έντονη σύγχυση και δυσλειτουργία σε όλους τους φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αντανακλά και στην παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς” τονίζει.

Στο ίδιο κλίμα και η επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών προς τον Οργανισμό, όπου γίνεται λόγος για χάος και τεράστια ταλαιπωρία των ασθενών και των ιατρών λόγω της δυσλειτουργίας του συστήματος.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ από την πλευρά της σημειώνει πως οι κινήσεις της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ υποδηλώνουν είτε πλήρη ανικανότητα και αδιαφορία για την ταλαιπωρία που προκαλούν σε ιατρούς και ασφαλισμένους, είτε δόλο για πρόκληση τέτοιων φαινομένων αναταραχής στην παροχή φροντίδας υγείας από ιδιώτες ιατρούς. Σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου εξάλλου, οι γιατροί θα εξακολουθήσουν να πιέζουν στην κατεύθυνση της απόσυρσης της οδηγίας και στην κατάργηση του χρονικού ορίου και δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε περαιτέρω νομικές ενέργειες.

 

Πηγή: Capital.gr