Εναλλακτική πρόταση για το ζήτημα της ταυτότητας φύλου κατέθεσε η ΝΔ μετά την απόφασή της να καταψηφίσει το νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση και το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλες τριβές.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ σημειώνει ότι «αναγνωρίζει την ανάγκη καθιέρωσης διαδικασίας για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου από εκείνους που το επιθυμούν. Αναγνωρίζει ότι υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού του πλαισίου και προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων. Όχι, όμως, επιπόλαια και πρόχειρα».

Κατά το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης, «απαιτείται να προηγηθεί δημόσιος διάλογος, προκειμένου να υιοθετηθεί το πλέον αποτελεσματικό πλαίσιο, που θα εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση των ατομικών δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων και δεν θα γεννά νέα προβλήματα. Η νομοθετική πρόταση της Κυβέρνησης είναι ο ορισμός της προχειρότητας και του καιροσκοπισμού. Αντί να ρυθμίζει τα ζητήματα, δημιουργεί νέα ζητήματα. Στοχεύει μόνο στον αποπροσανατολισμό της ελληνικής κοινωνίας από τα πραγματικά της προβλήματα, χωρίς διάθεση προστασίας των δικαιωμάτων των διεμφυλικών».

Υποστηρίζει, δε, ότι «απόδειξη της προχειρότητας είναι ότι δεν προηγήθηκε κανένας απολύτως διάλογος με τους εμπλεκόμενους. Η πρόταση του κ. Κοντονή θέτει ανοιχτά ζητήματα “δεδηλωμένης” της κυβερνητικής πλειοψηφίας και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ατόμων αυτών.Αντιθέτως τους εκθέτει σε έναν ανεπίτρεπτο κοινωνικό στιγματισμό για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους».

Η ΝΔ σημειώνει ότι «έχει ολοκληρωμένη πρόταση που είναι συμβατή με την επιστημονική εμπειρία και τη διεθνή πραγματικότητα. Η Κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί τη σοβαρότητα του πράγματος, να αποσύρει το νομοσχέδιο και να δεχθεί εξ΄ ολοκλήρου την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία κινείται στους εξής άξονες:

Σέβεται την επιλογή του προσώπου
Εγγυάται συνθήκες εχεμύθειας
Συμβαδίζει με τη διεθνή πραγματικότητα
Διασφαλίζει τον ενσυνείδητο χαρακτήρα της βούλησης του ενδιαφερομένου και τη σταθερή πρόθεσή του
Λαμβάνει υπόψη τυχόν επιπτώσεις σε τρίτα πρόσωπα που συνδέονται άμεσα με τον αιτούντα
Μεριμνά για τις απαιτούμενες κρατικές παρεμβάσεις και ενημερώσεις.
Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση της ΝΔ, την οποία θα θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνει:

Την δυνατότητα αλλαγής ταυτότητας φύλου μόνο μια φορά και μόνο από ενήλικα και μη έγγαμα άτομα και κατόπιν βεβαίωσης του υπεύθυνου του Ειδικού Ιατρείου του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, από την οποία να προκύπτει ότι η δήλωση του προσώπου που αιτείται τη διόρθωση είναι ενσυνείδητη.

Η διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου γίνεται με δικαστική απόφαση, η οποία εκδίδεται μετά από δύο (2) αυτοπρόσωπες δηλώσεις του αιτούντος ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου, σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους τέσσερις (4) μήνες.

Τη δημιουργία ειδικών δομών, στελεχωμένων με εξειδικευμένο προσωπικό, για την υποστήριξη των ενδιαφερομένων».

 

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ