Τον οδικό χάρτη των ιδιωτικοποιήσεων – αξιοποιήσεων δημόσιας περιουσίας έδωσε στη δημοσιότητα ΤΑΙΠΕΔ όπως αυτός προκύπτει από το  επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan – ADP) που εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).
Για το ΔΕΣΦΑ δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν στις 16 Φεβρουαρίου, ενώ γενικότερα για τις αποκρατικοποιήσεις στον χώρο της ενέργειας (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ) αναμένονται οι εισηγήσεις των συμβούλων για την αξιοποίηση των ποσοστών που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ.
Στο ADP αναφέρεται πως τα 10 περιφερειακά λιμάνια (Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Καβάλας, Βόλου, Πάτρας και Ηρακλείου) θα μεταφερθούν στο Υπερταμείο  αφού όμως ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιοποίησης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων κάθε λιμανιού.
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018 αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής και πρόσληψης συμβούλων για το διαγωνισμό αξιοποίησης του λιμένα Μυκόνου. Στο ΤΑΙΠΕΔ έχει περιέλθει όλος ο Λιμένας με τρεις διακριτές δραστηριότητες (Επιβατηγός ναυτιλία, Κρουαζιέρα και Μαρίνα) και εξετάζεται ο βέλτιστος τρόπος παραχώρησης είτε ως σύνολο, είτε ως παραχώρηση κάθε μίας δραστηριότητα ξεχωριστά.
Μακρύς είναι ο δρόμος για την έναρξη εργασιών στην εμβληματική επένδυση του Ελληνικού και για το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής. Τα επόμενα βήματα είναι τα εξής:
 
Γνωμοδότηση ΚΣΔΑΔΠ επί του σχεδίου ΠΔ του ΣΟΑ (Υπουργεία– /ΓΓ Δημ. Περιουσίας/Γρ. Ελληνικού)
Υπογραφή και διαβίβαση από προτείνοντες υπουργούς του σχεδίου ΠΔ του ΣΟΑΣΟΑ στο ΣτΕ για επεξεργασία (Υπουργεία/Γρ. Ελληνικού/ΓΓΚ/ΣτΕ)
Έγκριση σχεδίου ΠΔ του ΣΟΑ από το ΣτΕ (ΣτΕ)
Αναμόρφωση νομοθετικού πλαισίου και διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας καζίνο στο Ελληνικό (ΥΠΟΙΚ/ΕΕΕΠ/Βουλή)
Έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) για τη χωροθέτηση και την πολεοδόμηση των περιοχών ανάπτυξης και πολεοδόμησης καθώς και για τη γενική διάταξη του Μητροπολιτικού Πάρκου (ΥΠΟΙΚ/ΥΠΕΝ/ΥΠΠΟΑ)
Σύσταση Φορέα Διαχείρισης των Ελεύθερων και Δημόσιων Χώρων και Εγκαταστάσεων (Υπουργείο Εσωτερικών/Βουλή)
Ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης των ιδιωτικών και δημόσιων φορέων από την έκταση (ΕΜΟΕ/Υπουργεία/Δημόσιοι Φορείς/ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε.)
Διανομή δικαιωμάτων κυριότητας μεταξύ ΕΔ και ΤΑΙΠΕΔ επί της έκτασης (ΥΠΟΙΚ/ΤΑΙΠΕΔ/Επενδυτής)
Μεταβίβαση εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνικό ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ/ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε.)
Οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής (ΤΑΙΠΕΔ)
Για το  Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, οι εκκρεμότητες περιλαμβάνουν:
την λήψη εγκρίσεων για τη χρονική επέκταση της ΣΑΑ από τις Ευρωπαϊκές Αρχές
την έγκριση από Ευρωπαϊκές Αρχές καιΟργανισμούς
Κύρωση της Σύμβασης Παράτασης της ΣΑΑ από το ελληνικό κοινοβούλιο
Οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής
Όταν ολοκληρωθεί η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης, θα ξεκινήσει η πώληση του 30% των μετοχών του ΔΑΑ από το δημόσιο το οποίο σήμερα ελέγχει το 55%.
Για την ΕΕΣΣΤΥ, ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών ορίζεται η 14η Φεβρουαρίου.
Για την ΕΥΔΑΠ   δρομολογείται η πώληση του 11%. Μεταξύ άλλων το ΑDP προβλέπει:
Αξιολόγηση από τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο των εναλλακτικών επιλογών αξιοποίησης και επιλογή βέλτιστου τρόπου αξιοποίησης (ΤΑΙΠΕΔ)
Αναθεώρηση και χρονική επέκταση της υφιστάμενης Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας. (ΕΔ/ΕΥΔΑΠ)
Αξιολόγηση του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας (ΕΓΥ)
Οι ΕΥΔΑΠ /ΕΓΥ θα προσδιορίσουν την τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΔΑΠ.
ΕΔ/ΕΥΔΑΠ θα προσδιορίσουν το κόστος παροχής υπηρεσιών ύδατος.
Τέλος για την ΕΥΑΘ,  πωλείται τι 24% από το 74% που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ. Εκεί τα βήματα θα έχουν ως εξής:
Αξιολόγηση από τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο των εναλλακτικών επιλογών αξιοποίησης και επιλογή βέλτιστου τρόπου αξιοποίησης (ΤΑΙΠΕΔ)
Αξιολόγηση του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας (ΕΓΥ)
Οι ΕΥΑΘ /ΕΓΥ θα προσδιορίσουν την τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΑΘ.
ΕΔ/ΕΥΑΘ θα προσδιορίσουν το κόστος παροχής υπηρεσιών ύδατος.
ΠΗΓΗ: BHMA