Οι Τούρκοι βομβάρδισαν την Παρασκευή και ισοπέδωσαν τον αρχαιολογικό χώρο της Αΐν Νταρά, που βρίσκεται στο κουρδικό καντόνι της Εφρίν στη βορειοδυτική Συρία. Σύμφωνα με κουρδικές πηγές, οι Τούρκοι χτύπησαν τον αρχαιολογικό χώρο με τα πολεμικά τους αεροσκάφη.

Το μνημείο που ισοπέδωσε η τουρκική πολεμική αεροπορία, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Αΐν Νταρά, είναι τεράστιας αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας.

Ο ναός οικοδομήθηκε το 1.300 π.Χ. από τους Χετταίους (ή Χιττίτες) και ήταν γνωστός στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εξαιτίας της ομοιότητάς του με τον Ναό του Σολομώντα όπως περιγράφεται στην Παλαιά Διαθήκη.

Πολλοί αρχαιολόγοι θεωρούν ότι αυτός ο αρχαίος ναός ήταν το πρότυπο για τον πρώτο Ναό των Εβραίων που οικοδόμησε σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση ο βασιλιάς Σολομών.

Ο ναός ήταν αφιερωμένος κατά πάσα πιθανότητα σε γυναικεία θεά. Άλλοι λένε στην Ιστάρ και άλλοι στην Αστάρτη.

Τα γλυπτά και τα ανάγλυφα του ναού ήταν σφίγγες και λιοντάρια. Να σημειωθεί ότι οι Χιττίτες δεν ήταν σημιτικό φύλο αλλά ανήκαν στα λεγόμενα «ινδοευρωπαϊκά».

Ο αρχαιολογικός χώρος με τον ναό απέχουν 67 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης του Χαλεπιού. Ο ναός ανακαλύφθηκε το 1955.

Δείτε φωτογραφίες από τον ισοπεδωμένο αρχαιολογικό χώρο και ναό:

Ο ναός μετά το τουρκικό πλήγμα. Έχει ισοπεδωθεί.

Η ίδια όψη πριν βομβαρδίσουν οι Τούρκοι.

 

ΠΗΓΗ: Tribune.gr