Επιβεβαιώνονται πλήρως οι πληροφορίες που έφεραν τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρά σε “διορθωτικές αλλαγές” και όχι δομικό ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, τις οποίες ουσιαστικά “υπαγόρευσε” η διπλή “χηρεία” στο υπουργείο Οικονομίας και Εργασίας.

Η μεγάλη έκπληξη του ανασχηματισμού είναι η υπουργοποίηση του πρώην προέδρου της ΔΗΜΑΡ (και αταλάντευτου θιασώτη της Κυβέρνησης) Φώτη Κουβέλη, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα υφυπουργού Αμύνης, αντικαθιστώντας τον Δημήτρη Βίτσα που αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής Πολιτικής.

Τούτων δοθέντων, το… ισχυρό δίδυμο πλέον στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης θα είναι οι Πάνος Καμμένος και Φώτης Κουβέλης. 

Το διαζύγιο άλλωστε Μαξίμου – Μουζάλα ήταν “κοινή συναινέσει” και προαναγγελθέν μετά και από τα προβλήματα Υγείας που αντιμετωπίζει ο πρώην, πλέον υπουργός.

Έκπληξη θεωρήθηκε – αν και ακουγόταν τις τελευταίες ώρες μετ επιτάσεως- η τοποθέτηση του Γιάννη Δραγασάκη στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομίας, διατηρώντας πάντως και την αντιπροεδρία της Κυβέρνησης.

Η υπουργοποίηση του Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντα της Ράνιας Αντωνοπούλου στο υπουργείο Εργασίας, δεν ήρθε κεραυνός εν αιθρία καθώς ήδη από νωρίς ο μέχρι σήμερα Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, φερόταν να είναι το φαβορί για το “χαρτοφυλάκιο” της ανεργίας.

Δεν επιβεβαιώθηκε πάντως η έξοδος της Λυδίας Κονιόρδου από το υπουργείο Πολιτισμού. Αντιθέτως, προστίθεται ένας ακόμη υφυπουργός με αρμοδιότητα ζητήματα πολιτισμού, ο εξωκοινοβουλευτικός, Κωνσταντίνος Στρατής.

Ο κ. Στρατής ήταν διευθυντής του γραφείου του Αριστείδη Μπαλτά όταν διετέλεσε ο ίδιος υπουργός πολιτισμού (2015-2016).

Ενδιάφερον έχει η επιλογή της νέας υφυπουργού Παιδείας Μερόπης Τζούφα, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Κ. Ζουράρι. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ είχε παραιτηθεί τον Ιανουάριο. Το “πέρασμα” του υπουργείου πλήρως, στον ΣΥΡΙΖΑ, συρρικνώνει τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα, κατά έναν βουλευτή.

Η ορκωμοσία των νέων μελών της Κυβέρνησης, θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 12.30, ενώπιον του Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού Εκπροσώπου: 

Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης: Ι. Δραγασάκης

Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Δημήτρης Βίτσας

Αναπληρωτής υπουργός Άμυνας ο Φ. Κουβέλης

Υφυπουργός Παιδείας: Μερόπη Τζούφη

​Υφυπουργός Εργασίας: Αθανασιος Ηλιοπουλος

​Υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Στρατής

Τα βιογραφικά των νέων υπουργών

Κωνσταντίνος Στρατής (Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού)

Είναι αρχαιολόγος. Έχει πτυχίο αρχαιολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακό τίτλο στις αποκαταστάσεις μνημείων από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Είναι υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού, αρχικά στη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων και στη συνέχεια στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Από το 2015 συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, συντονίζοντας τα τεχνικά κλιμάκια αρχικά των τραπεζών και των κόκκινων δανείων, ως σύμβουλος του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Ι. Δραγασάκη, και στη συνέχεια της ενέργειας, ως σύμβουλος του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Γ. Σταθάκη.

Από τον Ιούνιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2016 υπήρξε Διευθυντής του Γραφείου Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Α. Μπαλτά.
Μερόπη Τζούφη  (Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων)

Η Μερόπη Τζούφη είναι βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ και Αν. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδονευρολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ειδικευμένη στην Παιδιατρική και έπειτα στην Παιδιατρική Νευρολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Εργάσθηκε ως Επιμελήτρια του ΕΣΥ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και στη συνέχεια εξελέγη στη βαθμίδα του Λέκτορα το 2002 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Έπειτα από συμπληρωματική εκπαίδευση στο Imperial College του Λονδίνου εργάζεται έως σήμερα ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής -Παιδονευρολογίας.

Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων ήταν μέλος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Στη συνέχεια υπήρξε ιδρυτικό μέλος του “Συνασπισμού της Αριστεράς & της Προόδου”, ενώ στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2014 ήταν υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Ιωαννίνων με το συνδυασμό “Γιάννενα- Πολίτες για την Ανατροπή”.
Στις Ελληνικές Βουλευτικές Εκλογές του Ιανουαρίου 2015 εξελέγη Βουλευτής Ιωαννίνων με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επανεξελέγη στις Βουλευτικές Εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Στην τρέχουσα περίοδο της Βουλής των Ελλήνων συμμετέχει στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στην Υποεπιτροπή για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία.
Αθανάσιος Ηλιόπουλος (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης)

Ο Νάσος Ηλιόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Αθήνα, είναι απόφοιτος του τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου.

Από το Νοέμβριο του 2016 ως σήμερα διετέλεσε Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), Πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.Κ.Ε.Ε.Ε) και μέλος του τμήματος του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Έχει διατελέσει γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση. Παράλληλα, συνεργάστηκε ερευνητικά με το Ινστιτούτο Ρόζα Λούξεμπουργκ.

 

Νίκη Ζορμπά

ΠΗΓΗ: Capital.gr