Σιδηρόφρακτη ήταν η πρώτη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη μετά τη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό καθώς η ισχυρότατη αστυνομική παρουσία και τα κιγκλιδώματα που είχαν στηθεί δεν επέτρεψαν σε διαδηλωτές  να πλησιάσουν κοντά στο σημείο που διεξαγόταν η τετραμερής σύνοδος κορυφής παρά τις εξάωρες προσπάθειες που έκαναν.

Κρατώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα, οι συμμετέχοντες λίγο μετά τις 11 το βράδυ κινήθηκαν μέσω των οδών Π. Μελά και Τσιμισκή προς την Πλατεία Αριστοτέλους, απ’ όπου μπήκαν στην Εγνατία, για να επιστρέψουν από την Ίων. Δραγούμη και την παραλιακή λεωφόρο Νίκης στο σημείο της αφετηρίας.

Πολλοί εξ αυτών έλαβαν νωρίτερα μέρος σε διαμαρτυρία που έγινε στον τερματικό σταθμό «ΙΚΕΑ» του ΟΑΣΘ, στην ανατολική πλευρά της πόλης, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από το ξενοδοχείο  Hyatt όπου διεξήχθη η τετραμερής σύνοδος Ελλάδας – Βουλγαρίας – Σερβίας – Ρουμανίας.

Ένταση σημειώθηκε προς στιγμήν και στο ύψος της οδού Βασιλέως Γεωργίου πριν την έναρξη της πορείας, μεταξύ ατόμων που κατευθύνονταν με μηχανοκίνητη πομπή από το «ΙΚΕΑ» προς το Λευκό Πύργο και ατόμων που ήταν συγκεντρωμένα στην κατάληψη «κοινωνικός χώρος Σχολείο». Στο σημείο έφτασαν αστυνομικοί και τα πνεύματα ηρέμησαν.

Άγνωστοι πέταξαν αντικείμενα σε διμοιρία της Αστυνομίας – Τραυματίας ένας αστυνομικός

Κουκουλοφόροι, οι οποίοι συμμετείχαν στην πορεία, πέταξαν αντικείμενα στις δυνάμεις των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αστυνομικός στο πρόσωπο και να μεταφερθεί για τις πρώτες βοήθειες.

Ο αστυνομικός διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Τα επεισόδια ευτυχώς έληξαν δίχως να πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις, ενώ λίγα λεπτά μετά η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης αποκαταστάθηκε και οι δρόμοι άνοιξαν.

«Πολιορκία» στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα, εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν δημιουργήσει κλοιό έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. 

Εκατοντάδες διαδηλωτές νωρίτερα βρέθηκαν έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» που συμφωνήθηκε μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ και φώναξαν συνθήματα κατά πολιτικών αλλά και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ .

Δείτε τα βίντεο του thestival.gr:

Η πορεία στη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής 

Λίγο πριν τις 7.00 το απόγευμα οι διαδηλωτές που πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας για τη Μακεδονία, στη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής, στην ανατολική Θεσσαλονίκη σταμάτησαν μπροστά στα ΜΑΤ .

Δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν αναπτυχθεί στον κόμβο μετά τον τερματικό σταθμό των αστικών λεωφορείων στο ΙΚΕΑ, όπου τελικά απέτρεψαν τους διαδηλωτές από το να προσεγγίσουν το ξενοδοχείο Hyatt όπου εκείνη την ώρα διεξαγόταν η τετραμερής σύνοδος παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Οι διαδηλωτές παρέμειναν για περίπου μία ώρα στο σημείο, φώναξαν συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και κατά των πολιτικών και στη συνέχεια αποχώρησαν προκειμένου να κατευθυνθούν προς τον Λευκό Πύργο, όπου ήταν προγραμματισμένη στις 20:00 νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

 

ΠΗΓΗ: Protothema.gr