Συνέντευξη στο Reporter24 έδωσε ο Κ. Κανελλακης Πρόεδρος & Διευθ. Σύμβουλος Κ. ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ Α.Ε σχετικά με την διαχείριση του πλαστικού στην Ελλάδα, την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας σχετικά με την ανακύκλωση και τις νέες περιβαλλοντικές προκλήσεις.

-Πριν πολλά χρόνια η ανακάλυψη του πλαστικού άλλαξε ολοκληρωτικά πολλές πτυχές της ζωής των ανθρώπων. Τι προσέφερε;

Τον περασμένο αιώνα, αν όχι η μεγαλύτερη ανακάλυψη, σίγουρα από τις μεγαλύτερες, υπήρξε το πλαστικο. Το πλαστικο και οι μετέπειτα εφαρμογές του, συνέβαλλαν στην βελτίωση της καθημερινότητας καθώς και στην υγεία του ανθρώπου. Το πλαστικο σίγουρα ευθύνεται και για τις μετέπειτα ανακαλύψεις και την Τεχνόλογικη επανάσταση που έλαβε χώρα την προηγούμενη δεκαετία. Εάν το σκέφτουμαι, το πλαστικο είναι η ζωή μας. Aπο τα ιατρικα εργαλεια εως απλα πραγματα της καθημερινοτητας μας , το πλαστικο αποτελεσε τον βραχιονα για την εξελιξη του ανθρωπου .

-Σήμερα, το πλαστικό αντιμετωπίζεται ως κάτι κακό από μέρος της κοινής γνώμης λόγω της περιβαλλοντικής μόλυνσης που προκαλεί η αυθαίρετη αποκομιδή του. Ποιος φταίει;

Στην ερώτηση σας βρίσκεται η απάντηση αλλά και η λύση. Η έλλειψη κοινωνικής παιδείας και συντεταγμένων πρακτικών από το κράτος έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα αλλά και ποινικοποίηση ενός τόσο σημαντικού για την ζωή μας, υλικο. Ξεκαθαρα λοιπονφταιει , κυριως στη χωρα μας , ελλειψη οργανωμενουσχεδιου από την πολιτεια για μια ορθη διαχειριση των καταναλωτικων πλαστικων προιοντων , καθως επισης και ελειψη παιδειας οσον αφορα την ανακυκλωση . αρκετοι αν όχι ολοι , πιστευουν ότι η ανακυκλωση αρχιζει και τελειωνει στον μπλε καδο . τεραστιο λαθος . η ανακυκλωση αρχιζει από το σπιτι συνεχιζεται στα εργοστασια επεξεργασιας πλαστικων και καταληγει ξαναστο σπιτι . το πλαστικο εχει την μαγεια που δεν εχουν τα υπολοιπα ανακυκλωσιμα υλικα όπως πχ το χαρτι. Δεν τελειωνει ποτε και ανακυκλωνεται παντα. Το χαρτι εάν βραχει , αυτοματως δεν εχει καμια χρησιμοτητα . Καταληγοντας , η λυση υπαρχει και είναι εφικτη. Ανακυκλωση και όχι ποινικοποιηση .

-Αυστηρή διαχείριση του πλαστικού ή κατάργησή του;

Αυστηρή διαχείριση των απορριμμάτων και ορθή διαλογή των πλαστικων. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Σκεφτείτε την ζωή σας χωρίς πλαστικο. Τα καθημερινά και αυτονόητα θα είναι άγνωστα και θα κάνουν την ζωή μας αρκετά πιο δύσκολη. Δεν θέλω να φτανταστω τις επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου σε περίπτωση κατάργησης πλαστικων εφαρμογών. Να σας τονίσω βέβαια ότι το πλαστικο ως υλικο δεν είναι καθόλου βλαβερό για το περιβάλλον. Καταλήγει βλαβερο από την απόρριψη του κ η μη διαλογή του από τον ίδιο τον άνθρωπο.  Διαβαζουμε τον τελευταιο καιρο για καταργηση των πλαστικων μιας χρησης , όπως πχ το ποτηρι του καφε. Προτρεπουν μαλιστα τον κοσμο να εχει το δικο του μεταλλικο ποτηρι,αραγε εχουν γνωριζουν ότι στις επομενες δεκαετιες το μεγαλο προβλημα θα είναι ελλειψη νερου? Αντι να οργανωσουμε σοβαρες δομες και να εκμεταλευοτουμε ως κοινωνια ένα υλικο όπως το πλαστικο , προτρεπουμετον κοσμο στην αλογιστη χρηση νερου οπου σε λιγα χρονια θα είναι το νέο μας προβλημα η ελλειψη του. Πραγματικα αδυνατω να κατανοησω για ποιο λογογινεται αυτό .

-Το πλαστικό σε συνδυασμό με την ανακύκλωση αυτή τη φορά, μπορούν να έχουν και πάλι σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων;

Είναι η μόνη βιώσιμη λύση. Ξέρετε , θα πρέπει να κατανοήσουμε ως κοινωνία ότι τα προβλήματα υπαρχουν και προκυπτουν για να λύνονται και όχι για να δημιουργούμε εντυπωσεις και νεο πρόβλημα πανω στο πρόβλημα. Παραγωγή , κατανάλωση , διαχείριση , ανακυκλωση και επαναχρησιμοποίηση. Κοινώς κυκλική οικονομία. Αυτό είναι το μέλλον. Όλα αυτά όμως είναι απαραίτητο να συνδυαστούν με την κοινωνική παιδεία και την σωστή ενημέρωση – εκπαίδευση.

Έχουμε αργήσει χαρακτηριστικά βέβαια, αλλά ακόμα και χθες πρέπει να ξεκινήσουμε , ομαδικά και μαζικά για έναν καλύτερο κόσμο με ανακυκλωση και φυσικα με πλαστικο.