Η αλβανική κυβέρνηση δίνει συνέχεια στο θέμα της κηδείας του Κωνσταντίνου Κατσίφα, αποφασίζοντας να κηρύξει ανεπιθύμητους στην Αλβανία 52 Έλληνες που έδωσαν το παρών στην κηδεία που τελέστηκε στο χωριό Βουλιαράτες.

Ωστόσο, τα ονόματα τους δεν δημοσιοποιούνται στην ανακοίνωση του Αλβανικού υπουργείου Εσωτερικών, αλλά τους καταλογίζονται οργανωμένες ενέργειες σε βάρος της Αλβανίας και δηλώσεις ενάντια στη συνταγματική τάξη, την ασφάλεια της χώρας αλλά και τη δημόσια ειρήνη.

Επιπλέον, η ανακοίνωση  επικαλείται τη νομοθεσία της Αλβανίας, βάσει του άρθρου 9 του Ν. 108/2013 «Περί Αλλοδαπών», «για την υπεράσπιση σημαντικών εθνικών συμφερόντων που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια και τη διατήρηση των φιλικών σχέσεων με την Ελλάδα και τη δέσμευση της Αλβανίας να προστατεύει και να εγγυάται από κάθε άποψη τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και την πολύτιμη, ιστορικά αρμονική παρουσία αυτής της μειονότητας στην αγκαλιά της αλβανικής οικογένειας».

Οι Αλβανοί περιγράφουν ως «απαράδεκτα, χυδαία και προκλητικά» τα όσα έγιναν «από ανεξάρτητα άτομα και ομάδες που ήρθαν από την Ελλάδα, οι οποίοι κακοποίησαν το σεβασμό μας προς την οικογένεια που πενθούσε και μετατρέποντας την ταφή σε απαράδεκτο εξτρεμισμό».

«Αυτοί οι 52 αλλά και άλλοι που ακόμη εξετάζονται από τις δυνάμεις ασφαλείας μας σχετικά με τις χθεσινές εξτρεμιστικές ενέργειες στο χωριό Βουλιαράτες, δεν θα μπορέσουν να εισέλθουν στην Αλβανία για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται από τον νόμο», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση.

Καταλήγοντας, γράφει: «Κανείς δεν πρέπει να θεωρήσει την απάθεια μας για αδυναμία και κανένας ξένος δεν μπορεί να πατήσει στη χώρα χωρίς να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, τον νόμο και τις παραδόσεις φιλοξενίας αυτής της χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Πέμπτης αφέθηκαν ελεύθερα τα 12 άτομα που είχαν προσαχθεί από την αλβανική Αστυνομία, στο αστυνομικό τμήμα Αργυροκάστρου. Οι δώδεκα είχαν προσαχθεί από τον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς και από τις Βουλιαράτες και σύμφωνα με την ανακοίνωση της αλβανικής αστυνομίας, αυτό έγινε για να διερευνηθεί εάν υποκινούσαν «ρατσιστική βία και εθνικιστικά συνθήματα».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Ουσιαστικές διευκρινίσεις για την απόφαση των αλβανικών αρχών να κηρύξουν μαζικά ανεπιθύμητους 52 Έλληνες πολίτες, ζητά στο μεταξύ από την Αλβανία το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωση σχετικά με σημερινή απόφαση των αλβανικών αρχών περί απαγόρευσης εισόδου Ελλήνων πολιτών στην Αλβανία, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει επίσης ότι «στην ευαίσθητη αυτή συγκυρία αναμένουμε η Αλβανία να απέχει από δηλώσεις και ενέργειες που επιβαρύνουν το κλίμα των σχέσεων μας».

Τέλος, διαβεβαιώνει πως «παραμένουμε προσηλωμένοι στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, αλλά περιμένουμε το ίδιο και από τους γείτονές μας».

 

ΠΗΓΗ: Huffingtonpost.gr