Ξεκινά από την Δευτέρα στην πόλη της Λυών η δίκη για μια υπόθεση που εξακολουθεί να ταλανίζει την καθολική εκκλησία στη Γαλλία.

Στο εδώλιο θα καθίσει ο καρδινάλιος Μπαρμπαράν, κατηγορούμενος για προσωπικές παραλείψεις που οδήγησαν στην συγκάλυψη ενός τεράστιου σεξουαλικού σκανδάλου περίπου τρεις δεκαετίες πριν.

Η ανταποκρίτρια του euronews Στεφανι Μορμπουά μεταδίδει: «Στο Εφετείο της Λυών θα ξεκινήσει τη Δευτέρα η δίκη του καρδιναλίου Μπαρμπαράν και πέντε πρώην επισκόπων επειδή δεν ανέφεραν τις σεξουαλικές επιθέσεις ενός ιερέα σε νέους την περίοδο ααπό το 1986 μέχρι το 1991. Η δίκη προγραμματίζεται να διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη».

Τα θύματα ήταν περισσότερα από 70, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Ένα από αυτά, ο Φρανσουά Ντεβό, μίλησε στο euronews και περιέγραψε τις εφιαλτικές στιγμές τις οποίες έζησε ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τις προσδοκίες του από την δίκη που ξεκινά.

«Το τραύμα υπάρχει… Εκτρέφει μια κατάσταση, αυτό είναι αναμφισβήτητο. Ακόμα και σε ανθρώπους που είχαν καλύτερη τύχη, και νομίζω ότι εγώ ήμουν ένας από αυτούς. Η ζωή μου έχει στιγματιστεί για πάντα και η παρουσία μου σήμερα αποτελεί απόδειξη αυτού. Ο καρδινάλιος Μπαρμπαράν είναι ένας διάδικος και όπως όλοι οι άλλοι, πρέπει να κριθεί για τις ενέργειές του. Το θέμα προσωπικά δεν με αγγίζει. Δεν υπάρχει θυμός, αλλά υπάρχει η ανάγκη τα παιδιά του αύριο να μην ξαναζήσουν αυτό που εμείς είδαμε και τη φρίκη που προκάλεσε», λέει ο Μπαρμπαράν.

Οργάνωση που εκπροσωπεί τους καταγγέλοντες ζητά ως αποζημίωση το συμβολικό ποσό του ενός ευρώ. Για τα θύματά, σημασία δεν έχει η χρηματική ικανοποίηση αλλά η ηθική δικαίωση. Στην ακροαματική διαδικασία αναμένεται να αναδειχθεί με έμφαση το ζήτημα της ευθύνης όσων επιβλέπουν παιδιά. Το euronews επικοινώνησε με τους δικηγόρους του καρδινάλιου Μπαρμπαράν αλλά δεν θέλησαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση πριν την έναρξη της δίκης.

ΠΗΓΗ: Euronews.gr