Με την υπογραφή του προέδρου της βουλής των Σκοπίων κι όχι του προέδρου της ΠΓΔΜ ή Βόρειας Μακεδονίας όπως είναι το νέο της συνταγματικό όνομα, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως οι νόμος για την αναγνώριση της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης στα κρατικά έγγραφα και στους θεσμούς όπως και της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η κίνηση αυτή προκαλεί έναν νέο γύρο αντιπαραθέσεων στην χώρα με τον αλβανικής καταγωγής πρόεδρο της βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, όπως και την κυβέρνηση να επικαλούνται τα άρθρα 51,52 και 75 λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Ιβανόφ θα έπρεπε να έχει σεβαστεί το σύνταγμα και να έχει υπογράψει τα δύο νομοθετήματα μετά και την δεύτερη φορά που το κοινοβούλιο τα υπερψήφισε.

Από την άλλη πλευρά ο Πρόεδρος Ιβανόφ χαρακτήρισε «παράνομη πράξη» την δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως κατ’ αυτόν τον τρόπο και κάλεσε το συνταγματικό δικαστήριο να παρέμβει.

Η αξιωματική αντιπολίτευση του VMRO καλεί τους δημόσιους οργανισμούς σε πρώτο επίπεδο να μποϊκοτάρουν την εκτέλεση του νόμου και προσφεύγει στην δικαιοσύνη κατά του Ταλάτ Τζαφέρι ενώ και οι συνταγματολόγοι εμφανίζονται διχασμένοι.

 

ΠΗΓΗ: Euronews.gr