Του  δημοσιογράφου Χρήστου Καραγιαννόπουλου*

 

Τέσσερεις μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές ο απερχόμενος δήμαρχος θα επιχειρήσει σήμερα το απόγευμα για μια ακόμα φορά να δεσμεύσει τη νέα διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης που θα προκύψει από τις κάλπες του ερχόμενου Μαΐου, σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο εργασιακού Οργανογράμματος που έχει χαρακτηριστεί «ρουσφετολογικό» από πολλές πλευρές. Για αυτό και η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προβλέπεται θυελλώδης.

Και γιατί τόση βιασύνη; Άραγε πρόκειται για μια ακόμα εμμονή του κ. Μπουτάρη ή για μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια κατάλυσης ενός οργανωμένου συστήματος διοίκησης του δεύτερου δήμου της χώρας; Και γιατί έρχεται τώρα το θέμα για ψήφιση, παραμονές των δημοτικών εκλογών;  Είναι μόνο το βόλεμα των «δικών μας παιδιών» σε διευθυντικές θέσεις; Πολλά λέγονται και πολλά ακούγονται στους διαδρόμους του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Τα ουσιώδη και πραγματικά προβλήματα του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης που αφορούν 2000 περίπου δημοτικούς υπαλλήλους ανέδειξαν ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Νηπιαγωγών, Νηπιοβρεφοκόμων και Λοιπών Ειδικοτήτων Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Ενωτικός Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Πτυχιούχων Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης επιχειρήθηκε για πρώτη φορά στη  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 1ης Οκτωβρίου 2018 την οποία  «μπλόκαρε» η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης ύστερα από προσφυγή των εργαζομένων. Η Περιφέρεια ζήτησε συγκεκριμένες διευκρίνισες από τη διοίκηση του Δήμου σε επίμαχα εργασιακά θέματα.

Στην προσφυγή υποστηρίχθηκε ότι ο νέος κανονισμός συντάχθηκε χωρίς ουσιαστική διαβούλευση βολεύει ημετέρους της διοίκησης, επικαλύπτει αρμοδιότητες μεταξύ των υπηρεσιών, δεν επιλύει εργασιακά προβλήματα αλλά δημιουργεί καινούργια, ενισχύει την γραφειοκρατία και δε επιφέρει αλλαγές στον τομέα της καθαριότητας. Επίσης καταλύεται η αυτοτέλεια του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου και καταργείται το αυτοτελές τμήμα εθελοντισμού, νεολαίας και διοικητικής βοηθειας που λειτουργούσε υπό την εποπτεία του αντιδημάρχου κ. Φωτίου.

Με έγγραφο του, ο συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Ιωάννης Σάββας με ημερομηνία 20/11/2018, ζήτησε από τη διοίκηση του δήμου διευκρινήσεις σε θέματα καταστρατήγησης στην κατάληψη θέσεων ευθύνης σε επίπεδο Διευθύνσεων και Τμημάτων – και όχι μόνο.  Οι εξηγήσεις δόθηκαν και ο Οργανισμός έρχεται εκ νέου για ψήφιση σήμερα 8.2.2019 στο δημοτικό συμβούλιο με την υπ. Αριθμ. 778/31.1.2019 απόφαση της Περιφέρειας.

Όπως δήλωσαν στο reporter24.gr συνδικαλιστικοί παράγοντες του δημαρχείου «είμαστε σε εγρήγορση όλοι οι εργαζόμενοι για να αποτρέψουμε την εφαρμογή ενός Οργανισμού-εκτρώματος».

 

*Ο Χρήστος Καραγιαννόπουλος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την παράταξη του Κωνσταντίνου Ζέρβα.