Εικοσάλεπτη τηλεφωνική συνομιλία είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε πριν από την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σε ό,τι αφορά την στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο αναρτήσεις επιμένουν να τον εμφανίζουν ότι δεν θα υπογράψει τον διορισμό της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, πηγές της Προεδρίας σχολίαζαν πως «ο Πρόεδρος δεν παίρνει θέση μέχρι να του πάει υπογεγραμμένο το Προεδρικό Διάταγμα από την Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και θα τοποθετηθεί τότε». Υπενθυμίζεται ότι και το 2016 ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα την 1η Ιουλίου, όταν είχε συνταξιοδοτηθεί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Τρεις κριτικές και μία διάψευση

Πάντως στο υπουργικό συμβούλιο εκφράσθηκαν και προβληματισμούς από κορυφαίους υπουργούς. Η διαφωνία – και μάλιστα διπλή – καταγράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα και αφορούσε αφενός την απόφαση να προχωρήσουν οι επιλογές για την ηγεσία της Δικαιοσύνης αλλά και τα πρόσωπα που επιλέγησαν. «Να σε επιλογές με την μικρότερη ”φασαρία”» είπε.

Θετικά για την υποψηφιότητα Βουρλιώτη για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εκφράσθηκε υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης θυμίζοντας ότι είναι ο δικαστής που οδήγησε την Χρυσή Αυγή στο εδώλιο.

Επίσης ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας συνέστησε να αποφεύγονται οι κραδασμοί κατά την προεκλογική περίοδο. Σημειώνεται όμω,ς ότι οι αποφάσεις του υπουργικού ήταν ομόφωνες.

Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης υποχρεώθηκε να διαψεύσει ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης που τον εμφάνιζε να δηλώνει στο υπουργικό συμβούλιο ότι αποχωρεί από την πολιτική.

Ανακοινώσεις ΝΔ- Μαξίμου

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Η απερχόμενη κυβέρνηση, παρά την έγκαιρη προειδοποίηση που της απηύθυνε η αντιπολίτευση ότι δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών που η ίδια προκήρυξε, προχώρησε σήμερα στον αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει -κατά τρόπο απαράδεκτο- και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την  έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία προφανώς έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σε απαντητική ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρονται τα εξής:

«Η Νέα Δημοκρατία, αφού έπαιξε αντισυνταγματικά και αντιθεσμικά παιχνίδια, πλήττοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, επιχειρεί τώρα να εμπλέξει στις μεθοδεύσεις της και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζητώντας του να παραβεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις. Η στάση της ΝΔ είναι πρωτοφανώς αλαζονική, αντισυνταγματική και επιβεβαιώνει ότι επιχειρεί μία ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ποτέ στο μεταπολιτευτικό παρελθόν».

 

ΠΗΓΗ: Huffingtonpost.gr