Η απόδραση τεσσάρων επικίνδυνων ποινικών από τη Διεύθυνση Μεταγωγών ήταν η δεύτερη μέσα σε διάστημα έξι μηνών, από τις εγκαταστάσεις όπου συστεγάζονται οι Διευθύνσεις Μεταγωγών και Αλλοδαπών στην οδό Πέτρου Ράλλη.

Στις 11 Ιανουαρίου 2019, έξι αλλοδαποί είχαν καταφέρει να αποδράσουν με σχοινί, κατεβαίνοντας από το παράθυρο των κρατητηρίων στο προαύλιο των εγκαταστάσεων. Εκεί δεν έγιναν αντιληπτοί έγκαιρα από τους σκοπούς και έτσι πήδηξαν την περίφραξη. Δύο Αλγερινοί, τρεις Μαροκινοί και ένας Σύρος έγιναν αφορμή τότε για να έρθουν στο φως τα κενά ασφαλείας. Το μάθημα, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν έγινε πάθημα.

EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ιδιο ήταν το σκηνικό τα ξημερώματα της Δευτέρας, μόλις έξι μήνες μετά την τελευταία απόδραση. Μόνο που αυτή τη φορά οι δραπέτες δεν κρατούνταν απλά για διοικητική απέλαση αλλά για σοβαρά εγκλήματα που είχαν διαπράξει στο παρελθόν, για τα οποία θα κατέληγαν στη φυλακή.

Αστυνομικές πηγές εξήγησαν στη HuffPost τα κενά ασφαλείας:

  • Το πρώτο είναι ότι χθες υπήρχαν στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Μεταγωγών τρεις αστυνομικοί, οι οποίοι έπρεπε να φυλάνε 24 κρατούμενους. Ο αριθμός των σκοπών κρίνεται ως εξαιρετικά μικρός και αποδίδεται στη λειψανδρία σε μάχιμες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.
  • Ενα δεύτερο θέμα είναι ότι οι αστυνομικοί των Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μεταγωγών (οι οποίοι φυλάνε από κοινού τις εγκαταστάσεις) δεν έχουν ενδοεπικοινωνία, κάτι που συνέβαινε στο παρελθόν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ασύρματοι που διαθέτουν τους παρέχουν επικοινωνία με το επιχειρησιακό κέντρο της Αμεσης Δράσης. Δεν υπάρχει, όμως, δυνατότητα μεταξύ τους επικοινωνίας. Το αποτέλεσμα ήταν οι σκοποί που βρίσκονταν στο προαύλιο της Διεύθυνσης Μεταγωγών να μην ενημερωθούν έγκαιρα για την απόδραση που έγινε στον κλειστό χώρο των κρατητηρίων.
  • Ενα τρίτο ερώτημα που εγείρεται είναι γιατί στην κεντρική πύλη υπήρχε μόνο ένας σκοπός και όχι δύο, όπως θα ήταν το επιχειρησιακά ορθό. Αυτό είχε ως συνέπεια όταν τον πλησίασαν οι τέσσερις δραπέτες να είναι μόνος του και να έχει συντριπτικό μειονέκτημα απέναντί τους.
  • Τέταρτο σοβαρό θέμα είναι το πως υπήρχαν μέσα στα κελιά του Μεταγωγών αυτοσχέδια μαχαίρια, με τα οποία ξεκίνησαν όλα, όταν οι κρατούμενοι απείλησαν με αυτά και πήραν όμηρο το σκοπό των κρατητηρίων. Δεν είχε γίνει έλεγχος στα κελιά για την ύπαρξη πολεμοφοδίων;
  • Πέμπτο ερώτημα είναι γιατί ο σκοπός των κρατητηρίων επέτρεψε στον κρατούμενο, που προσποιήθηκε τον άρρωστο, να εξέλθει του κελιού του για να πάει να πάρει το φάρμακό του από το σάκο του, αντί να πάει ο αστυνομικός να φέρει το φάρμακο. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο σκοπός δεν κλείδωσε την πτέρυγα των κρατητηρίων, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι τρεις να βρουν ευκαιρία να αποδράσουν με το συνεργό τους.

ΠΗΓΗ: Huffingtonpost.gr