Πλέον έχουμε ξεκάθαρες εντολές να επιχειρούμε άμεσα σε περίπτωση επεισοδίων και να προχωρούμε σε συλλήψεις όσων μας κάνουν επιθέσεις με πέτρες ή μολότοφ. Δεν καθόμαστε απλά να παρακολουθούμε και να καταγράφουμε επιθέσεις και τραυματισμούς συναδέλφων όπως κάναμε πριν που υπήρχε “δημιουργική ασάφεια” ως προς τις εντολές».

Με αυτές τις χαρακτηριστικές φράσεις αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. αποτυπώνει το νέο δόγμα ως προς την αντιμετώπιση ταραξιών στα Εξάρχεια, με αφορμή τα επεισόδια το βράδυ της Τετάρτης μετά την πορεία διαμαρτυρίας για την αποφυλάκιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα. Ομάδα αγνώστων έριξε μολότοφ και πέτρες κατά αστυνομικών, οι οποίοι «απάντησαν» κάνοντας χρήση χημικών, στη διασταύρωση των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Διδότου.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων συνελήφθησαν δύο άτομα (ένας 40χρονος και ένας 17χρονος από την Αλβανία) εις βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία και χθες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ τραυματίστηκαν ελαφρά και δύο αστυνομικοί.

Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών σημείωναν πως πέρα από τα drones που χρησιμοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης για την εναέρια επιτήρηση της περιοχής των Εξαρχείων και τις διμοιρίες των ΜΑΤ που διατέθηκαν χρειάζονται αλλαγή των σχετικών διατάξεων του ποινικού κώδικα και ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα οι αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά άτομα που θέλουν να προκαλέσουν επεισόδια και να προστατέψουν τις περιουσίες των πολιτών.

Οπως έχουν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ», ένας από τους πρώτους στόχους της κυβέρνησης και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι να σταματήσει η περιοχή των Εξαρχείων να θεωρείται «άβατο», να στείλουν το μήνυμα ότι θα επιβληθεί η τάξη και θα αντιμετωπιστεί δραστικά η παραβατικότητα με έντονη αστυνομική παρουσία και στοχευμένες επιχειρήσεις σε κτίρια και σημεία όπου γίνεται διακίνηση ναρκωτικών ή αποτελούν αποθηκευτικούς χώρους για το «οπλοστάσιο» αντιεξουσιαστών.

Στο πλαίσιο αυτό έχει προαναγγείλει και την επανασύσταση της ΔΕΛΤΑ, που ήταν ειδική ομάδα άμεσης επέμβασης κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας.

Η αλλαγή ως προς τη νοοτροπία για τη διαχείριση της κατάστασης στα Εξάρχεια είχε διαφανεί από την ημέρα των εθνικών εκλογών, όταν μετά την κλοπή της κάλπης από εκλογικό τμήμα είχαν σπεύσει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα δυνάμεις των ΜΑΤ στην περιοχή για τον εντοπισμό των δραστών.

 

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ