Χείρα βοηθείας για το Προσφυγικό ζητεί η κυβέρνηση από την Εκκλησία της Ελλάδος. Σε συνάντηση που είχαν στο Συνοδικό Μέγαρο σήμερα, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, και τον αναπληρωτή υπουργό, αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργο Κουμουτσάκο, συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να δοθεί άμεσα λύση στη στέγαση προσφύγων και μεταναστών που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας.

Παρόντες ήταν ο «υπουργός» των Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, οι μητροπολίτες Ιλίου Αθηναγόρας, Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος και Σάμου Ευσέβιος.

Η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την Εκκλησία της Ελλάδος να τους διαθέσει ακίνητα προκειμένου να εγκατασταθούν άμεσα οικογένειες που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, με απώτερο στόχο να αποσυμφορηθούν οι προσφυγικοί καταυλισμοί, όπως αυτός της Μόριας, της Σάμου και άλλων περιοχών.

4919456.jpg

Και επειδή η Εκκλησία της Ελλάδος διαθέτει το «know how» στην ταυτοποίηση στοιχείων των προσφύγων, αφού έχει οργανωμένες υποδομές για τη νομική παροχή ασύλου, αλλά και της επιτάχυνσης των διαδικασιών οικογενειακής επανένωσης, κυρίως στο ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών, θα συνδράμει -στο μέτρο του δυνατού- και σε αυτό το θέμα. Σήμερα όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στα νησιά, εκτός από το αίτημα ασύλου, ζητούν να χαρακτηριστούν και ευάλωτοι, καθώς σε αυτήν την περίπτωση μπορούν, μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους, να προωθηθούν στην ενδοχώρα. Όμως, σε αυτή την περίπτωση πολλές φορές οι Aρχές χάνουν τα ίχνη τους, παρά το γεγονός ότι τους επιβάλλονται γεωγραφικοί περιορισμοί.

Ο μοναδικός όρος που έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προς τον κ. Χρυσοχοΐδη ήταν να μην υπάρξει καμία εμπλοκή ΜΚΟ σε αυτό το εγχείρημα, κάτι που έγινε αμέσως αποδεκτό από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοϊδης έκανε λόγο για την τεράστια προσφορά της Εκκλησίας στην περίοδο της κρίσης, λέγοντας χαρακτηριστικά στον Αρχιεπίσκοπο «είστε αξιέπαινοι».

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τόνισε το ανύστακτο ενδιαφέρον της Εκκλησίας της Ελλάδος για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. «Η Εκκλησία», σημείωσε, «ακολουθώντας την ευαγγελική προτροπή για βοήθεια του εμπερίστατου αδελφού, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας ή καταγωγής, είναι έτοιμη να συνδράμει αποφασιστικά και να βοηθήσει την ελληνική πολιτεία».