Σύμφωνα με το www.reporter24.gr οι άνθρωποι στην περιοχή Tharwa δήλωσαν την Τρίτη ότι ήταν πολύ αργά για να φύγουν μέχρι που οι πυρκαγιές ήταν εκτός ελέγχου  στο Εθνικό Πάρκο Namadgi στην Αυστραλία.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ: Sitthixay Ditthavong

(Το Εθνικό Πάρκο Namadgi είναι προστατευόμενη περιοχή στα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Αυστραλίας, που συνορεύει με το Εθνικό Πάρκο Kosciuszko στη Νέα Νότια Ουαλία. Βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα (25 μίλια) νοτιοδυτικά της Καμπέρα, και αποτελεί περίπου το 46% της έκτασης της γης του ACT.

Το εθνικό πάρκο προστατεύει μέρος του βόρειου άκρου των αυστραλιανών Άλπεων με τα εντυπωσιακά βουνά από γρανίτη. Ο οικότοπός του κυμαίνεται από χορτώδεις πεδιάδες πάνω σε δάση από δάση χιονιού μέχρι αλπικά λιβάδια. Η πανίδα είναι επίσης πλούσια: ανατολικά γκρίζα καγκουρό, wallabies, wombats, magpies, rosellas και κοράκια είναι κυρίως τα είδη που ζουν εκεί. Η υδρολογική λεκάνη του πάρκου παρέχει περίπου το 85% του νερού της Καμπέρρας.)

Η πυρκαγιά έχει περιγραφεί από τον επικεφαλής υπουργό Andrew Barr ως την πιο σοβαρή κατάσταση που αντιμετώπισε ο ACT από τις πυρκαγιές του 2003.

Η πυρκαγιά ήταν δύσκολο να την παρακολουθήσουν και να ενεργήσουν στις 11.15 μ.μ. την Τρίτη και οι άνθρωποι στο Tharwa Village, Boboyan Road, Apollo Road και Top Naas Road είπαν τους κατοίκους  να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.

Νωρίτερα, η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης ACT είπε ότι οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές πρέπει να αναζητήσουν καταφύγιο.

Η φωτιά έχει αρχίσει να εντοπίζεται κοντά στο Tharwa Village, δήλωσε ο ESA.

Η φωτιά ταξίδευε σε βορειοανατολική και ανατολική κατεύθυνση προς αυτές τις θέσεις.

Τα πληρώματα επιτέθηκαν στην πυρκαγιά τόσο από το έδαφος όσο και από τον αέρα.

“Υπό τις σημερινές συνθήκες, μια πυρκαγιά είναι δύσκολο να ελεγχθεί. Οι πυροσβέστες βρίσκονται στη σκηνή και ετοιμάζονται για προστασία ιδιοκτησίας”, δήλωσε η ESA στις 9.30μμ.

Η πυρκαγιά δεν αποτελούσε άμεση απειλή στα προάστια της Καμπέρα από τις 9.30μμ, αλλά η επίτροπος της ESA Τζορτζίνα Γουίλαν δήλωσε ότι η πυρκαγιά είχε εντοπιστεί και η απόσταση από τις περιοχές της πόλης θα μειωνόταν τις επόμενες ώρες.

Οι άνθρωποι στις τράπεζες, στο Conder, στο Gordon, στο Smiths Road και στην απομακρυσμένη περιοχή του Orroral Valley θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τα σχέδια πυροπροστασίας ή να εντοπίσουν πού θα πάνε αν χρειαστεί να φύγουν.

Οι άνθρωποι στο Calwell, Theodore και τις γύρω περιοχές συνιστάται να παρακολουθούν την κατάσταση και να μένουν ενημερωμένοι.

Η ESA διενήργησε πύλες στο Banks, Gordon και Conder για την Τρίτη το βράδυ.

“Δεν πρόκειται για εκκένωση, η ESA δεν έχει προειδοποιήσει για την εκκένωση αυτών των προαστίων”, ανέφερε μια δήλωση του ESA.

Έρχεται ως πιθανή αιτία της πυρκαγιάς από το φως προσγείωσης ενός στρατιωτικού ελικοπτέρου σε λειτουργία εκκαθάρισης σε συνδυασμό με την υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε τελευταία εικοσιτετράωρα στην Αυστραλία.

Ο 42χρονος κάτοικος Tharwa Kevin Hogan έμεινε πίσω  για να υπερασπιστεί την περιουσία του από πιθανή επίθεση κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς του Orroral Valley.

Είχε έτοιμο 2500 λίτρα νερού και αγόρασε αντλία και σωλήνες πάνω από μία εβδομάδα πριν για να υπερασπιστεί το σπίτι του.

“Το καλύτερο που έχω κάνει ποτέ”, δήλωσε ο κ. Hogan.

“Είχα την αίσθηση ότι έπρεπε να συμβεί στο ACT μετά από ό, τι συνέβαινε παντού.

Ο κ. Hogan ήταν πεπεισμένος ότι το χωριό Tharwa θα ήταν εντάξει παρά την φωτιά.

“Έχουμε άφθονο νερό από το ποτάμι και θα διατηρήσουμε την παροχή νερού στην πόλη”.

Αισθάνεται καλύτερα προετοιμασμένος σε σύγκριση με τις πυρκαγιές του Καμπέρα το 2003.

Ο καπνός έτρεχε στον ουρανό από πίσω από το όρος Tennent κοντά στην ιδιοκτησία του κ. Hogan ως δεξαμενόπλοιο που πέφτει επιβραδυντικά στη φωτιά.

Η πυρκαγιά της κοιλάδας Orroral, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα, αναβαθμίστηκε από ένα ρολόι και ένα επίπεδο δράσης περίπου στις 1.20 μ.μ. την Τρίτη και από τις 9.30 μ.μ. ήταν 8106 εκτάρια. Σε ένα στάδιο επεκτάθηκε σε περίπου 400 εκτάρια κάθε ώρα.

Η κ. Whelan είπε ότι η πυρκαγιά έσβηνε και η απόσταση από τις περιοχές της πόλης θα μειωνόταν τις επόμενες ώρες.

“Υπήρξε αυξημένη πυρκαγιά σήμερα το απόγευμα, ως συνέπεια της διακοπής της κάλυψης των σύννεφων”, δήλωσε η κα Whelan.

“Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των πυρκαγιών με αποτέλεσμα να εντοπιστούν βόρεια, ανατολικά και νότια της φωτιάς.

“Θα πρέπει να περιμένουμε πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες τις επόμενες ημέρες και δύσκολες συνθήκες φωτιάς.”

Η βαθμολογία κινδύνου πυρκαγιάς στην ACT αναβαθμίστηκε την Τρίτη απόγευμα από πολύ υψηλό σε σοβαρό.
Στο Erindale College δημιουργήθηκε κέντρο εκκένωσης.

Χώροι εκκένωσης για άτομα με άλογα και ζώα έχουν δημιουργηθεί στο εκθεσιακό πάρκο.

Η κ. Whelan δήλωσε ότι οι αξιωματικοί συνδέσμων μιλούσαν με τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές το πρωί της Τρίτης /

Εάν οι κάτοικοι δεν μπόρεσαν να φύγουν, η ΕΕΑ έχει συμβουλεύσει τους κατοίκους να:

Φέρτε τα κατοικίδια ζώα μέσα

Κρατήστε τον καπνό έξω από το σπίτι κλείνοντας τα παράθυρα και τις πόρτες, σφραγίζοντας τα κενά κάτω από τις πόρτες και τις οθόνες με υγρές πετσέτες

Γεμίστε τα δοχεία όπως το μπάνιο, τους νεροχύτες και τους κάδους με νερό, ώστε να έχετε πρόσβαση σε πόσιμο και πυροσβεστικό νερό

Προσδιορίστε ένα ασφαλές σημείο για να μείνετε, το οποίο πρέπει να είναι ένα μέρος με περισσότερες από μία έξοδο, κατά προτίμηση μέσα σε ένα κτίριο από τούβλα, μακριά από τα παράθυρα και τις πόρτες. Το ασφαλέστερο σημείο είναι ο τόπος που θα σας κρατήσει μακριά από την έντονη φωτιά από τη φωτιά. Καθώς η φωτιά πλησιάζει και περνάει, το ασφαλέστερο σημείο θα αλλάξει, ώστε να είναι έτοιμο να κινηθεί.

Ακούστε τοπικό ραδιόφωνο για ενημερώσεις.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην Καμπέρα έχουν καταρτίσει σχέδιο εκκένωσης για τα νότια προάστια της πόλης αν η πυρκαγιά της κοιλάδας Orroral στο εθνικό πάρκο Namadgi εξαπλώνεται για να απειλήσει τη στέγαση εντός του ACT.

 

Η κ. Whelan παρότρυνε κάθε άνθρωπο στην Καμπέρα – και όχι μόνο τους πλησιέστερους στην πυρκαγιά – να καταρτίσει ένα σχέδιο.

Είπε ότι οι συνάδελφοί της στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης συνεργάζονταν με ανθρώπους στο τμήμα μεταφορών της κυβέρνησης ACT για να βεβαιωθούν ότι υπήρχαν αρκετά λεωφορεία διαθέσιμα για να μεταφέρουν τους ανθρώπους στην ασφάλεια.

“Δεν είμαστε καταστροφικοί”, είπε, “και δεν θέλουμε να ανησυχούμε για την κοινότητα αλλά θέλουμε η κοινότητα να παραμείνει ασφαλής”

ΠΗΓΗ: www.caberratimes.com