free
web stats
Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Κρίσιμο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο – Σε τι στρέφουν την προσοχή τους οι επτά αντιπεριφερειάρχες στην Κεντρική Μακεδονία

Μένουμε σπίτι!!!!!

Στην κατάσταση που θα διαμορφωθεί στις λαϊκές αγορές του Σαββάτου, στις μετακινήσεις εκδρομέων στη Χαλκιδική και στις συναθροίσεις ηλικιωμένων στα πάρκα στρέφουν την προσοχή τους οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες στην Κεντρική Μακεδονία, ενόψει του κρίσιμου Σαββατοκύριακου που έρχεται και για το οποίο η Πολιτεία συνιστά να παραμείνουν όλοι στο σπίτι και να επιδείξουν την κοινωνική τους ευθύνη στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

«Οι λαϊκές αγορές του Σαββάτου στο Κιλκίς, τη Γουμένισσα και το Πολύκαστρο θα είναι για μας ο δείκτης, από τον οποίο θα διαπιστωθεί ο βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών στις οδηγίες της Πολιτείας», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης. Eκτιμά, ωστόσο, ότι ο κόσμος γενικά συμμορφώνεται στις υποδείξεις για να μείνει στο σπίτι και ελάχιστοι είναι εκείνοι που προσέρχονται σε υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας, όπως η πολεοδομία και η διεύθυνση γεωργίας για να εξυπηρετηθούν.

Το θέμα των λαϊκών αγορών δεν φαίνεται να προβληματίζει τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλο καθώς, όπως σχολιάζει, αυτές λειτουργούν ήδη στην Περιφερειακή Ενότητα μόνο με παραγωγούς, οι οποίοι τοποθετούνται σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, σε μεγάλο μήκος του δρόμου και μόνο από τη μία πλευρά του, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι ομαλή και να μην δημιουργείται συνωστισμός.

Στα μέτρα που έχουν ληφθεί ώστε να πωλούνται μόνο τρόφιμα από τις λαϊκές αγορές αναφέρεται, από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου. Η ίδια διευκρινίζει ότι με τον τρόπο αυτό αραιώνει η αγορά, οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στα τρόφιμα, ενώ έχουν μοιραστεί γάντια και αντισηπτικά ώστε να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μαζικό φαινόμενο μετακίνησης εκδρομέων στη Χαλκιδική

Στο μεταξύ, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι -μέχρι στιγμής- δεν υπάρχει μαζικό φαινόμενο μετακίνησης των Θεσσαλονικέων στη Χαλκιδική. «Αυτή τη στιγμή σίγουρα δεν έχουμε κάποιο μαζικό φαινόμενο που να μας ανησυχεί και που ίσως αναμενόταν σε ανάλογες συνθήκες. Σίγουρα κάποιοι θα δοκιμάσουν να έρθουν, αλλά εκτιμώ ότι θα εισακουστούν οι εκκλήσεις μας και δεν θα μπουν στη διαδικασία αυτή. Μην ξεχνάμε ότι δεν ενδείκνυται η επαρχία, λόγω της επικείμενης κακοκαιρίας», σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την Πιερία, η αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου αναφέρει ότι, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει, ένας μικρός αριθμός πολιτών από άλλες περιφερειακές ενότητες έρχονται στα εξοχικά τους. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι το φαινόμενο είναι πολύ περιορισμένο.

Ηλικιωμένοι στις πλατείες

Την εκτίμηση ότι, σε γενικές γραμμές, ο κόσμος έχει πειθαρχήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό στις οδηγίες της Πολιτείας, διατυπώνει ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής. Ωστόσο, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «απομένει ένας αριθμός ανθρώπων μεγάλων ηλικιών που νομίζουν ότι δεν μπορούν να καθίσουν τόσο πολύ στο σπίτι και βγαίνουν στα πάρκα, πιστεύοντας ότι θα είναι μόνοι τους. Εκεί συναντούν γνωστούς, χαιρετιούνται, συνομιλούν και το αποτέλεσμα είναι τελικά να μαζεύονται πενήντα άνθρωποι στο πάρκο, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έχουν, μάλιστα, καμία προφύλαξη».

Ο κ. Τζαμτζής τονίζει ότι η Περιφέρεια συνεχώς ενημερώνει τον κόσμο και έχει προχωρήσει και στη διανομή φυλλαδίων, ενώ απευθύνει έκκληση σε όλους να μην αγνοούν τις οδηγίες και τις παραινέσεις της κυβέρνησης, του ΕΟΔΥ, των επιστημόνων και των λοιμοξιωλόγων.

Επ’ αυτού και ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών επισημαίνει ότι μετά την ενημέρωση των πολιτών από τη δημοτική αστυνομία, δεν σημειώνεται πλέον συγκέντρωση ατόμων στο πάρκο των Σερρών, όπου προ ημερών παρατηρήθηκε συνωστισμός.

Για τήρηση, από τους κατοίκους της Ημαθίας, όλων των οδηγιών που έχουν δοθεί και των μέτρων που έχουν ληφθεί, κάνει λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης.

Νέα μέτρα από την Περιφέρεια

Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με την κ. Μαυρίδου, εκτός από τα μέτρα που έχει ήδη λάβει, σχεδιάζει και τη λήψη νέων. «Ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας έχει ανακοινώσει σειρά μέτρων και οδηγιών και εξήγγειλε μέτρα που θα ισχύσουν τις επόμενες μέρες για την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης σε ευπαθείς ομάδες, την τηλεϊατρική και την ενεργοποίηση εθελοντών για την υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη στο σπίτι», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις νέες πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζαμτζής ανέφερε: «Ετοιμαζόμαστε για κάποιες επιπλέον ενέργειες. Αυτές θα είναι η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης αλλά και συμβουλών, ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους. Ταυτόχρονα θα υπάρξει τηλεϊατρική και στήριξη κάποιων συμπολιτών μας μεγάλων ηλικιών που είναι μόνοι τους, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο. Με αυτόν τον τρόπο θα παρέχεται υποστήριξη σε αυτούς και θα έχουμε τη δυνατότητα να τους επισκεπτόμαστε και να τους παρέχουμε βοήθεια από κοντά».

Β. Πατουλίδου: «Στα δύσκολα δείχνουμε χαρακτήρα»

Τη συνέπεια του κόσμου επισημαίνει, σε κάθε περίπτωση, η κ. Πατουλίδου και καλεί τον κόσμο να συνεχίσει να δείχνει χαρακτήρα. «Έχουμε επιδείξει, μέχρι τώρα, σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, μια συνέπεια που ίσως να μας βοηθήσει και μετά αυτό το Σαββατοκύριακο να περάσουμε την μπόρα. Το ελπίζω αυτό, γιατί στα δύσκολα δείχνουμε χαρακτήρα, αν και στα εύκολα βγάζουμε ό,τι χειρότερο. Πιστεύω ότι θα συνετιστούμε για να αποφύγουμε την τραγική δραματική εικόνα με τα στρατιωτικά καμιόνια στην Ιταλία», τονίζει με νόημα.