Καθώς ο κορονoϊός συνεχίζει να σαρώνει κάθε τομέα της ζωής μας, το Χόλιγουντ καλείται να διαχειριστεί μια κρίση που φαίνεται να επιδεινώνεται διαρκώς.

Οι κινηματογραφικές αίθουσες σε όλο τον κόσμο έχουν κλείσει, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων χώρων στους οποίους δρατηριοποιούνται τρεις από τις μεγαλύτερες αλυσίδες των Ηνωμένων Πολιτειών, οι AMC, Regal και Cinemark.Οι μπλοκμπάστερ ταινίες όπως το «A Quiet Place Part II, «Mulan», «No Time to Die», «Furious 9» και «Black Widow – για τις οποίες τα μεγάλα στούντιο οποίες έκαναν μεγάλες εκστρατείες μάρκετινγκ αξίας εκατομμυρίων δολαρίων -έχουν αναγγείλει την αναβολή της εξόδου στις αίθουσες. 

Άλλες ταινίες που βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της παραγωγής, ο κατάλογος είναι μακρύς και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, το «The Batman», το «Avatar» και την βιογραφική ταινία για τον Ελβις Πρίσλεϊ από τον Μπαζ Λούρμαν, σταμάτησαν τα γυρίσματα. 

Στην περίπτωση κατά την οποία η επέλαση του κορονοϊού συνεχιστεί έως τον Μάιο, οι απώλειες παγκοσμίως στο χώρο της 7ης τέχνης, μόνο από τα εισιτήρια, υπολογίζονται στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν όμως τα μέτρα που ισχύουν γαι την προστασία των πολιτών συνεχιστούν και πέρα του Μαΐου, τότε ουδείς μπορεί να προβλέψει το ακριβές νούμερο. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως θα υπάρχει άμεση επίπτωση στις τοπικές οικονομίες, καθώς το σινεμά, φέρνει ρευστότητα ενώ προσφέρει και θέσεις εργασίας στα κινηματογραφικά συνεργεία.

Με τον κόσμο να βρίσκεται κλεισμένος στο σπίτι και έχοντας ως μοναδική διέξοδο τις ψηφιακές πλατφόρμες για διασκέδαση, τα μεγάλα στούντιο, αποφάσισαν να αδράξουν την ευκαιρεία και να μετριάσουν κατά κάποιο τρόπο τις απώλειες τους, προβάλλοντας ορισμένες από τις ταινίες τους που επρόκειτο να κυκλοφορήσουν αυτο το διάστημα, στο Netflix αλλά και σε video-on demand, μέσω των iTunes ή Amazon Prime Video. 

Στο Disney+, προβλήθηκε το «Frozen II». Η Paramount, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Netflix, προκριμένου να προβληθεί η κωμωδία μυστηρίου «The Lovebirds», με πρωταγωνιστές τους Ίσα Ρέι και Κουμάιλ Ναντζιάνι, ταινία που επρόκειτο να κάνει πρεμιέρα στις 3 Απριλίου.

Η Universal Pictures και η θυγατρική της Focus Features, μέσω του VOD – Video on Demand, προβάλει τα «The Invisible Man» – ταινία τρόμου, «The Hunt» – πολιτική σάτιρα και το «Emma», βασισμένο στο Τζέιν Όστιν με χρέωση, 19.99 δολάρια η μία, που είναι περίπου το διπλάσιο ένος εισιτηρίου σινεμά.

Αυτό που μένει να φανεί είναι το κέρδος που θα αποφέρει η στρατηγική αυτή στα στούντιο και κατά πόσο θα επηρεάσει και τις μελλοντικές κινήσεις, αφού δηλαδή οι αίθουσες υποδεχθούν και πάλι το κοινό, καθώς από το 2013, και την εμφάνιση της Netflix, στη βιομηχανία παραγωγής ταινιών και σειρών, οι πωλήσεις των εισιτηρίων εμφάνισαν πτώση.

Οσες ταινίες δεν προβληθούν από τις πλατφόρμες θα πρέπει να δώσουν νέες ημερομηνίες για τις πρεμιέρες τους στο σινεμά,  με αποτέλεσμα να συμπέσουν με τις ταινίες που είναι ήδη προγραμματισμένες για το καλοκαίρι, δημιουργώντας κομφούζιο στις μεγάλες φεστιβαλικές διοργανώσεις. .

Την Τετάρτη, 18 Μαρτίου, η Ενωση Ιδιοκτητών Κινηματογραφικών Αιθουσών ζήτησε έκτακτη οικονομική βοήθεια προκειμένουν να αντισταθμιστούν οι απώλειες από το κλείσιμο των σινεμά αλλά και να στηριχθούν οικονομικά οι 150.000 εργαζόμενοι που αυτή την στιγμή βρίσκονται χωρίς δουλειά.

Είναι πολλοί αυτοί που φοβούνται πως η οικονομική κρίση δεν θα επιτρέψει σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού να ξοδέψει τα χρήματα του στο σινεμά, ακόμη κι όταν η ζωή όλων μας επανέλθει, όσο μπορεί αυτό να συμβεί, σε κανονικούς ρυθμούς. Βέβαια το Χόλιγουντ έχει αποδείξει στο παρελθόν πως μπορεί και ξεπερνάει αυτού του είδους τις δυσκολίες, αφού μετά την οικονομική κρίση του 2008, οι πωλήσεις εισιτηρίων αθυξήθηκαν κατά 5%.

ΠΗΓΗ: Huffingtonpost.gr