Το ανθρώπινο δέρμα που έχει πάνω του τατουάζ δεν ιδρώνει το ίδιο με «καθαρές» περιοχές του σώματος, κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις ως προς τις δυνατότητες του σώματος να ψύχεται σε άτομα με πολλά τατουάζ, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Physiology.

κανονική εφίδρωση βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Οι εκκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες, που βρίσκονται σε όλο το σώμα, παράγουν ιδρώτα που βασίζεται κυρίως στο νερό για την ψύξη του σώματος. Η ζημιά σε αυτούς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην εφίδρωση, κάτι που, με τη σειρά του, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα υπερθέρμανσης. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι το δέρμα με τατουάζ είχε μεγαλύτερη συγκέντρωση νατρίου στον ιδρώτα, κάτι το οποίο με τη σειρά του υποδεικνύει υπολειτουργία του όλου συστήματος. Η διαδικασία της δημιουργίας ενός τατουάζ απαιτεί μέχρι και 3.000 τρυπήματα το λεπτό, κάτι που με τη σειρά του θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στους αδένες.

Ερευνητές μελέτησαν εθελοντές με τατουάζ στα χέρια (ψηλά ή χαμηλά), με επιφάνεια τουλάχιστον 5,6 τετραγωνικά εκατοστά, και διπλανές περιοχές δέρματος χωρίς τατουάζ. Για να προκληθεί μια αντίδραση εφίδρωσης σε όλο το σώμα, οι εθελοντές φορούσαν ειδική στολή. Οι ερευνητές μέτρησαν την εσωτερική θερμοκρασία, την εφίδρωση και τη θερμοκρασία δέρματος τόσο σε περιοχές με τατουάζ όσο και σε περιοχές χωρίς τατουάζ στο ίδιο χέρι. Οι ερευνητές επίσης χρησιμοποίησαν τεχνικές λέιζερ για να μετρήσουν τη ροή αίματος στο δέρμα. Ωστόσο οι μετρήσεις ροής αίματος ήταν αναξιόπιστες, πιθανώς λόγω των ιδιοτήτων της μελάνης που χρησιμοποιείται στα τατουάζ των συμμετεχόντων.

Όπως διαπιστώθηκε, οι περιοχές με τατουάζ και χωρίς τατουάζ άρχιζαν να εφιδρώνουν περίπου την ίδια στιγμή αντιδρώντας στη θερμοκρασία, κάτι που δείχνει ότι τα νεύρα λειτουργούν κανονικά στο δέρμα με τατουάζ. Ωστόσο η μείωση στον ιδρώτα μπορεί να δείχνει πως υπήρξε ζημιά σε αδένες κατά το επαναλαμβανόμενο τρύπημα του δέρματος κατά τη διαδικασία δημιουργίας του τατουάζ. Αν και τα μικρότερα τατουάζ είναι λιγότερο πιθανό να επηρεάσουν τη συνολική ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, η μείωση της εφίδρωσης στο δέρμα με τατουάζ θα «μπορούσε να επηρεάσει την απαλλαγή από θερμότητα, ειδικά όταν το τατουάζ καλύπτει ένα υψηλότερο ποσοστό της επιφάνειας του σώματος» έγραψαν οι ερευνητές.

«Αυτά τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι παράπλευρες επιπτώσεις της διαδικασίας τατουάζ επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία έκκρισης ιδρώτα και θα μπορούσε να θεωρηθεί μια πιθανή μακροπρόθεσμη επιπλοκή ή παρενέργεια αυτής της κοσμητικής διαδικασίας» πρόσθεσαν.