Καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές, η ελληνική κοινωνία αναστενάζει με ανακούφιση.

Η ανακοίνωση της απόφασης των δικαστών, που χαρακτήρισαν ως εγκληματική οργάνωση την Χρυσή Αυγή, δίνει τέλος σε ένα δράμα που ζει η χώρα εδώ και δέκα χρόνια. Ασφαλώς έχει σημασία να δούμε ποιές ακριβώς θα είναι οι ποινές – θα χρειαστεί να περιμένουμε μία εβδομάδα ακόμα γι αυτό – και για ποιούς.

Ωστόσο, αυτές οι δύο λέξεις – «εγκληματική οργάνωση» – γράφονται στη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας και δεν θα σβηστούν ποτέ.

Ίσως ηχεί παράξενα, ωστόσο μέσα από μία δικαστική απόφαση προκύπτει μία σημαντική επιτυχία για το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πρόλαβαν τουλάχιστον να ομονοήσουν σε αυτό, έπειτα από μία δεκαετία διπλής οικονομικής κρίσης και ανελέητων συγκρούσεων – στα όρια του διχασμού: Πιστεύουμε στη δημοκρατία και είμαστε αποφασισμένοι να την υπερασπιστούμε. Τα υπόλοιπα μπορούμε να τα λύσουμε μεταξύ μας. Ακόμα και να ζήσουμε με τα μεγάλα μας λάθη καταφέρνουμε.

Δεν θα αφήσουμε, όμως τα τάγματα των νεοναζί να παρελαύνουν ανάμεσά μας, ποδοπατώντας την ιστορία ενός λαού και ενός τόπου, που βγήκε δια πυρός και σιδήρου στο ξέφωτο, έπειτα από μία κατοχή, έναν εμφύλιο και μία δικτατορία. Θέσαμε τα όρια.

Αυτό που εκείνοι αποκαλούσαν κόμμα, αλλά εγώ επιμένω να θεωρώ συμμορία (γιατί δεν βρίσκω καταλληλότερη λέξη), από σήμερα αποτελεί εγκληματική οργάνωση, με δικαστική «βούλα». Εάν υπάρξουν επόμενοι που θα σκεφτούν να επαναλάβουν το ανοσιούργημα, θα γνωρίζουν ότι διατρέχουν τον κίνδυνο να έχουν την τύχη των προηγούμενων. Με δεδομένο το πόσο θρασύδειλοι γενικά αποδείχθηκαν, θα το σκεφτούν πολλές φορές.

Αυτή είναι μία καθαρή νίκη. Για πάντα.

Υπάρχει και μία δεύτερη επιτυχία όμως, η σημασία της οποίας απομένει να διαπιστωθεί στο μέλλον.

Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες του κόσμου, όπου νεοναζί – νεοφασίστες καταδικάζονται ως οργανωμένο σύνολο από την Δικαιοσύνη.

Αυτή η δικαστική απόφαση βάζει την Ελλάδα σε άλλη κατηγορία.

Η δημοκρατία είναι δύναμη. Οι δημοκρατικοί θεσμοί ενδυναμώνονται, κάθε φορά που αποδεικνύουν την ικανότητά τους να αυτοπροστατεύονται και επιδεικνύουν αντανακλαστικά.

Όσοι θεωρούσαν «συζητήσιμες» ορισμένες από τις πρακτικές των Χρυσαυγιτών, από σήμερα γνωρίζουν.

Μία χώρα που θέλει να λέγεται σύγχρονη και ευρωπαϊκή, δίνει το σήμα ότι πορεύεται σταθερά με οδηγό τη δημοκρατία και το κράτος Δικαίου.

Αυτό μας ξεχωρίζει από εκείνους που προκαλούν, καταπατούν, επιβουλεύονται και αναζητούν ευκαιρία να ξεγλιστρήσουν από τη διεθνή νομιμότητα.

Και όσοι αμφιβάλουν, ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει το μεγάλο comeback – όσο και αν αυτό μοιάζει σαν μακρινό όνειρο, ακόμα και σήμερα – ίσως αρχίσουν να το ξανασκέφτονται.

ΠΗΓΗ: Huffingtonpost.gr