Η Άννα Μούζιτσουκ προχώρησε σε μια κίνηση “δήλωση” κατά του σκοταδισμού, “χαστούκι” επί της ουσίας στη νομοθεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Με ενημέρωση της η παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σκάκι τόνισε πως δεν θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Σκακιστικό Πρωτάθλημα στη Σαουδική Αραβία γιατί, αρνείται να παίξει με ειδικούς κανόνες (φορώντας αμπάγια, παραδοσιακή φορεσιά μουσλουλμανίδων, που καλύπτει όλο το σώμα, εκτός από το κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια), και δήλωσε πως θα ακολουθήσει τις αρχές της και όχι το χρήμα…

«Σε λίγες μέρες θα χάσω δυο παγκόσμιους τίτλους, το έναν μετά τον άλλον. Επειδή αποφάσισα να μην ταξιδέψω στη Σαουδική Αραβία.

Αρνούμενη να παίξω με ειδικούς κανόνες, να φορέσω αμπάγια, να με συνοδεύει άνδρας για να μπορώ να βγω από το ξενοδοχείο, για να μην αισθάνομαι άνθρωπος δεύτερης διαλογής.

Θα ακολουθήσω τις αρχές μου και δεν θα μετέχω στο παγκόσμιο σκακιστικό πρωτάθλημα Ράπιντ και Μπλιτς όπου σε 5 μόλις μέρες θα μπορούσα να κερδίσω περισσότερα χρήματα από δεκάδες άλλα τουρνουά μαζί. Όλα αυτά είναι πολύ δυσάρεστα, αλλά…»

Όλα αυτά είναι πολύ δυσάρεστα, αλλά πιο λυπηρό είναι πως κανείς δεν νοιάζεται.
Πικρά αισθήματα αλλά δεν γίνεται να κάνω πίσω.
Το ίδιο ισχύει και για την αδελφή μου Μαρίγια και είμαι ευτυχισμένη που μοιραζόμαστε την ίδια άποψη.
Και για αυτούς που ενδιαφέρονται: Ναι, θα ξαναγυρίσουμε!
Άννα Μούζιτσουκ, παγκόσμια πρωταθλήτρια ράπιντ και μπλιτς στο σκάκι.
ΠΗΓΗ: ΦΩΣ