Με τον Σωτήρη Τσιόδρα δίπλα του, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει το δεύτερο γενικό lockdown, μετά από αυτό του Μαρτίου. Τα 2.646 επιπλέον κρούσματα, η ραγδαία αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων –που πλέον έφτασαν τους 179- αλλά και η διασπορά του κορονοϊού σε πολλές περιφέρειες, σήμαναν συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Έτσι, το απόγευμα της Τετάρτης (4/11), μετά και την ενημέρωση που είχε ο πρωθυπουργός από τα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων, ελήφθη η απόφαση να μη χαθεί χρόνος για να διαπιστωθεί αν αποδίδουν τα υφιστάμενα μέτρα αλλά να ληφθούν νέα, πιο σκληρά. Δηλαδή γενικό lockdown.

Τουλάχιστον αυτή ήταν η εισήγηση των ειδικών, όπως αποκάλυψε η HuffPost, ενώ το επιβεβαίωσε και ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό (ΑΝΤ1). Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, η εισήγηση των επιστημόνων είναι το γενικό lockdown να διαρκέσει ένα μήνα και μένει να δούμε αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υιοθετήσει και αυτή την πρόταση. Πάντως, όπως ανάφεραν κυβερνητικές πηγές, «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει εγκαίρως όλα τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα για την προστασία της δημόσιας υγείας, πάντα με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών».

Το νέο καθολικό lockdown πιθανότατα θα ισχύσει από το Σάββατο 7/11 στις 06:00 και θα είναι παρόμοιο με αυτό του Μαρτίου αλλά και με αυτό που ήδη εφαρμόζεται τις τελευταίες μέρες στη Θεσσαλονίκη.

Δηλαδή η μετακίνηση των πολιτών θα γίνεται μετά από αποστολή SMS στο 13033, θα απαγορευτεί η κυκλοφορία τις νυχτερινές ώρες μέχρι τις 05:00 εκτός αν πρόκειται για σοβαρό λόγο, όπως δηλαδή ισχύει στη Θεσσαλονίκη, δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ είναι πολύ πιθανό να ανασταλούν και όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό τα δημοτικά σχολεία θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους, σε αντίθεση με τα λύκεια και πιθανότατα και τα γυμνάσια, με την τηλεκπαίδευση να μπαίνει πλέον σε πρώτο πλάνο.

Κατά το διάστημα της καραντίνας θα συνεχίσουν να λειτουργούν super market, καταστήματα εμπορίας τροφίμων, φούρνοι, φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων, ενώ όλα δείχνουν ότι θα κλείσει και το λιανεμπόριο σε μία προσπάθεια να περιοριστούν ακόμα περισσότερο οι μετακινήσεις των πολιτών.

Βέβαια, κάθε επιχείρηση που θα κλείνει με κυβερνητική εντολή σημαίνει ότι θα λάβει κρατική στήριξη- όπως και οι εργαζόμενοι της- και μένει να δούμε τις τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα εξαρτηθούν από τις αντοχές που έχει η ελληνική οικονομία.

Όπως είχε παραδεχθεί και ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση ήθελε να αποφύγει το γενικό lockdown εξαιτίας και των οικονομικών συνεπειών μίας νέας καραντίνας. Όμως η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων, η επιδημιολογική επιβάρυνση περιοχών όπως η Αττική, ο διπλασιασμός των διασωληνομένων μέσα σε μόλις 10 ημέρες και το ”καμπανάκι” κινδύνου που χτύπησαν οι ειδικοί με τις εισηγήσεις τους, δεν αφήνουν περιθώριο για άλλες λύσεις.

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη –ο οποίος θα απαντήσει και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων- είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν οι εξειδικεύσεις των μέτρων και σχετικές διευκρινίσεις για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων από τους αρμόδιους υπουργούς.

Με το Εθνικό Σύστημα Υγείας να φτάνει στα όρια του, κρίθηκε σκόπιμο να ληφθούν τώρα τα πιο σκληρά μέτρα, με την ελπίδα να σταματήσει η ραγδαία μετάδοση του κορονοϊού, να μειωθεί αισθητά ο αριθμός των κρουσμάτων και να επιχειρηθεί η σταδιακή επιστροφή σε μία κανονικότητα λίγο πριν από την εορταστική περίοδο, ώστε να κινηθεί και η αγορά. Όλα όμως θα κριθούν από την απόδοση των μέτρων και από την πιστή τήρηση τους από τους πολίτες.

ΠΗΓΗ: Huffingtonpost.gr