Η Ορθοδοξία δεν έχει πάψει ούτε μία στιγμή να μας εκπλήσσει ευχάριστα.

Είτε με τα θαύματά της ανά τον κόσμο είτε με τα συνεχή βυζαντινά αρχαία της κειμήλια που έρχονται στο Φως σε ολόκληρη την Οικουμένη είναι σίγουρο πως ο Θεός μας προδίδει την Παρουσία Του και μας θυμίζει, καθόλου τυχαία, πως είναι εδώ για όλους μας.

Η Παραπορτιανή πήρε το όνομά της, από το γεγονός ότι βρίσκεται δίπλα στη μικρή βορειοδυτική πύλη, «το παραπόρτι» του μεσαιωνικού τείχους της Μυκόνου.

Στην πραγματικότητα αποτελεί διώροφο συγκρότημα πέντε εκκλησιών, όπου οι τέσσερις  από αυτές είναι στο ισόγειο και η μία υπερυψωμένη.

Αυτή ακριβώς η εκκλησία είναι που φέρει και το όνομα της Παναγίας  Παραπορτιανής.

Δημιουργήθηκε μεταξύ 16ου και 17ου αιώνα. Πήρε το όνομά της, από το γεγονός ότι βρίσκεται δίπλα στη μικρή βορειοδυτική πύλη, «το παραπόρτι» του μεσαιωνικού τείχους της Μυκόνου.

Το συγκρότημα της Παραπορτιανής βρίσκεται στη δυτική πλευρά το Κάστρου της Χώρας της Μυκόνου. Ήταν αρχικά ο ορθογώνιος κεντρικός πύργος του. Εκεί υπήρχε ένα μέρος από τις εξόδους του μεσαιωνικού φρουρίου προς την βραχώδη ακτή.

Η έξοδος αυτή το «Παραπόρτι» είναι στεγασμένο στο δρόμο που περνά κάτω από την Παναγία, την εκκλησία δηλαδή του ορόφου και δίπλα από  αυτή οι εκκλησίες του ισογείου: Αγίου Σώζοντος, Αγίων Αναργύρων με δύο ισχυρότατα τόξα στο εσωτερικό της που υποστήριζαν την σημαντική υπερκατασκευή του πύργου και της Αγίας Αναστασίας.

Οι τρεις αποτελούν τη δυτική πρόσοψη του συγκροτήματος ενώ ο Άγιος Ευστάθιος βρίσκεται  στο εσωτερικό του ίδιου επιπέδου.

Το εκκλησιαστικό σύμπλεγμα ουσιαστικά είναι η μετεξέλιξη ενός από τους πύργους του μεσαιωνικού κάστρου και πρόκειται για ένα σύμπλεγμα πέντε εκκλησιών.

Oι εκκλησίες του ισογείου: του Αγίου Σώζοντος, των Αγίων Αναργύρων ,της Αγίας Αναστασίας και του Αγίου Ευσταθίου. Η πέμπτη υπερυψωμένη φέρει το όνομα Παραπορτιανή.

Η μονόκλιτη επίσης εκκλησία του ορόφου που επιστεγάζεται με τρούλο έχει κι αυτή δύο ισχυρά τόξα στη βορεινή και τη νότια πλευρά της. Στην ανατολική πρόσοψη της έχει κωδωνοστάσιο με μικρή αψίδα, που ολοκληρώνει το μοναδικό στο είδος του δείγμα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής των κυκλαδικών κάστρων.

«Οι άνθρωποι δημιούργησαν μέσα τους εσωτερικές αντιστάσεις. Τις οποίες έχουν μεταλαμπαδεύσει και στα παιδιά τους. Οι εκκλησίες στη Μύκονο γεμίζουν τις Κυριακές», είπε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε ότι ο πολιτισμός του νησιού με τα παρεκκλήσια που είναι αναρίθμητα και λειτουργούν όλο το χρόνο επηρεάζουν τον επισκέπτη.

«Βλέποντας οι επισκέπτες εκατοντάδες σταυρούς μπροστά στα μάτια τους, τα καμπαναριά, καταλαβαίνουν ότι αυτός ο τόπος δεν είναι ένας τόπος ο οποίος είναι χωρίς σύνορα και χωρίς όρια ευλάβειας. Ξέρουν ότι είναι ένας τόπος που θρησκεύεται και πιστεύει», είπε ο μητροπολίτης.

πηγή φωτογραφιών: η μηχανή του χρόνου