Ο καφές κάνει πολλά περισσότερα από το να μας κρατά ξύπνιους και να μας βοηθά να συγκεντρωνόμαστε στην εργασία μας. Και το αποδεικνύουν συνεχώς έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Μια τέτοια έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο British Journal of Cancer. Σύμφωνα με αυτή, η κατανάλωση καφέ μειώνει αισθητά την πιθανότητα εμφάνισης και ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος.

Η σχέση αυτή έχει αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν από ερευνητικές μελέτες. Τώρα ερευνητές από το Βασιλικό Πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ αποφάσισαν να εξετάσουν σχεδόν μισό εκατομμύριο άτομα με το 75% αυτών να καταναλώνουν τακτικά καφέ.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι όσοι κατανάλωναν καφέ εμφάνιζαν 50% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του ήπατος. Φαίνεται πως ο λόγος γι’ αυτή τη θετική συσχέτιση βρίσκεται στις πολυφαινόλες, οι οποίες εντοπίζονται στους κόκκους καφέ και μειώνουν τη διαίρεση και τον πολλαπλασιασμό την καρκινικών κυττάρων.

Η κύρια ερευνήτρια της μελέτης Una McMenamin σχολίασε σχετικά με τα αποτελέσματα: «Τα ευρήματά μας είναι καθησυχαστικά για την υγεία υποδηλώνοντας πως ο καφές μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη».

Η ίδια πρόσθεσε ότι είναι μία από τις πρώτες έρευνες που μελετά τον κίνδυνο των πεπτικών καρκίνων σύμφωνα με τα διαφορετικά είδη καφέ. Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο κίνδυνος είναι μικρότερος σε άτομα που έπιναν κυρίως στιγμιαίο καφέ, το είδος εκείνο που καταναλώνεται κυρίως από τους κατοίκους της Μ.Βρετανίας.

Ωστόσο, οι ίδιοι δηλώνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για τον καθορισμό των πιθανών βιολογικών λόγων που κρύβονται πίσω από αυτή τη συσχέτιση. Πάνω από τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι έπιναν καφέ και σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν, οι πρώτοι ήταν πιθανότερο να είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, άνδρες, να κατάγονται από λιγότερο φτωχές περιοχές και να έχουν υψηλά μορφωτικά επίπεδα.

Ήταν επίσης πιθανότερο να είναι νυν ή πρώην καπνιστές, να καταναλώνουν υψηλότερα επίπεδα αλκοόλ και χοληστερίνης, αλλά ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίζουν χρόνιες παθήσεις, όπως διαβήτη, κίρρωση και έλκος σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν καφέ. Οι ερευνητές εξέτασαν και τη συσχέτιση με την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου ή του στομάχου, αλλά δεν βρέθηκε καμία τέτοια σύνδεση με την κατανάλωση καφέ.

Πιο συγκεκριμένα ο ελληνικός καφές βοηθά στην προστασία κατά του:

Πάρκινσον: Σύμφωνα με έρευνα, που διεξήχθη στο Research Institute Health Centre (RI MUHC) του Πανεπιστημίου του McGill University και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, βρέθηκε ότι ο καφές μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο των κινήσεων των ανθρώπων με Πάρκινσον. Συγκεκριμένα στην παρούσα έρευνα συμμετείχαν 61 ασθενείς με Πάρκινσον, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Στην ομάδα ελέγχου χορηγήθηκε ψευδοφάρμακο για 6 εβδομάδες, ενώ στους υπόλοιπους αρχικά χορηγήθηκαν 100mg καφεΐνης, 2 φορές καθημερινά (αντιστοιχία σε 2 φλιτζάνια) για 3 εβδομάδες και στη συνέχεια διπλασιάστηκε η δόση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα που έλαβε καφεΐνη εμφάνισε κατά μέσον όρο μία βελτίωση της τάξης του 5% στα κινητικά συμπτώματα της νόσου και 3% στην ταχύτητα των κινήσεών τους και στον βαθμό ακαμψίας συγκριτικά με εκείνους της ομάδας ελέγχου1. Αυτό οφείλεται στην ικανότητα της καφεΐνης να μπλοκάρει στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου, τους υποδοχείς της αδενοσίνης, η οποία «βάζει για ύπνο» το σώμα και επιβραδύνει τις κινήσεις του.

 

Αλτσχάιμερ: η καφεΐνη μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη της νόσου Alzheimer, ακόμη και σε ηλικιωμένους, οι οποίοι έχουν ήδη κάποια μορφή ήπια άνοια. Η έρευνα δείχνει ότι η καφεΐνη εμποδίζει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο και ειδικότερα τους υποδοχείς της αδενοσίνης, η οποία εξασθενεί τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Νευρολόγο Chuanhai Cao, βρέθηκε ότι οι ηλικιωμένοι με προβλήματα μνήμης, όταν κατανάλωναν καθημερινά μέτρια ποσότητα καφέ (3 φλιτζάνια) καθυστερούσαν σημαντικά την εμφάνιση Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, ο καφές αναστέλλει τη λειτουργία της υπεύθυνης πρωτεΐνης (tau) για τη νόσο Αλτσχάιμερ, μιας και η καφεΐνη μπλοκάρει τους υποδοχείς της , με αποτέλεσμα να μην καταστρέφονται τα κύτταρα του εγκεφάλου που θα οδηγούσαν σε γνωστική εξασθένηση.

Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ: ο ελληνικός καφές περιέχει τις αντιοξειδωτικές ουσίες χλωρογενικό οξύ, η οποία αποτελεί μια φυσική αντιοξειδωτική ουσία του καφέ και μπορεί να καθυστερήσει την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων, περιορίζοντας έτσι την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μετά το γεύμα (μεταγευματική γλυκαιμική αντίδραση) και την απόκριση της ινσουλίνης. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνει την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, βελτιώνει το αίσθημα πείνας και κορεσμού και κατά συνέπεια περιορίζει την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού.