Σε πλήρη ετοιμότητα έθεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα. «Οταν, λοιπόν, τελειώσει το υγειονομικό σκέλος της κρίσης, θα γίνει λογαριασμός. Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για το αύριο του τόπου. Οσο δύσκολο και να είναι αυτό, γιατί ξανά θα βρεθούμε μπροστά σε κοινωνικά ερείπια και συντρίμμια», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χτυπώντας παράλληλα και ένα καμπανάκι στους βουλευτές του για την ανάγκη τερματισμού της εσωστρέφειας. Υποστήριξε, ουσιαστικά, πως η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση ξεκινάει μετά τον εμβολιασμό του πληθυσμού, καθώς θα φανεί η ολιγωρία που επέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και οι συνέπειες της πανδημίας στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Για άλλη μία φορά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξε τη βούληση του κόμματος να «κλείσει το μάτι» στη μικρομεσαία και στη μεσαία τάξη.

Για να δείξει το μέγεθος του συναγερμού στον οποίο έχει τεθεί το κόμμα, προανήγγειλε πως τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση των πόρων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Κομματικές πηγές το χαρακτήριζαν σχέδιο «αντι-Πισσαρίδη» και σημείωναν, όπως ανέφερε και ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του, ότι θα περιλαμβάνει ένα πλάνο για την ανασύσταση του εθνικού συστήματος υγείας με 15.000 μόνιμες προσλήψεις, με γενναίες αυξήσεις μισθών και αυξημένες δαπάνες από τον προϋπολογισμό, που θα φτάνουν στο 7% του ΑΕΠ.

Ανεβάζοντας τους τόνους και κάνοντας σαφές σε κάθε βουλευτή πως ο «μήνας του μέλιτος» έχει προ πολλού τελειώσει για το Μαξίμου, ο τέως πρωθυπουργός χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα για την κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς την «ανίκανη, ανεύθυνη και κυνική». Επανέλαβε το βασικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ πως η Ν.Δ. θεωρεί ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι ένα βαρίδι, που όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά «δεν αξίζει ούτε τώρα να ενισχυθεί, γιατί θα δυσκολέψει την προσπάθειά τους, όταν επανέλθει κάποια στιγμή η κανονικότητα, να κάνουν απολύσεις γιατρών, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και ιδιωτικοποίηση πτυχών της δημόσιας υγείας».

Στη συνεδρίαση της Κ.Ο. αρκετοί βουλευτές, κυρίως από τη Β. Ελλάδα, αναφέρθηκαν στην ανάγκη η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει ένταση και να γίνει ακόμα πιο σκληρή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Παύλος Πολάκης ζήτησε υψηλούς τόνους και χαρακτήρισε την τακτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ορισμένες περιπτώσεις «κατώτερη των περιστάσεων». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δείχνοντας τον Ανδρέα Ξανθό, επεσήμανε πως ήταν λάθος η αναφορά πως «και εμείς θα βάζαμε τον Τσιόδρα». Ακολουθώντας τη γραμμή που χάραξαν ο Αλέξης Τσίπρας και η Ολγα Γεροβασίλη στις εισηγήσεις τους, η πλειοψηφία αναγνώρισε πως χρειάζεται χρόνος και δεν ωφελεί η ρητορική που περιθωριοποιεί το κόμμα. «Εποικοδομητικά και σκληρά όπου χρειάζεται», συμφώνησαν σχεδόν όλοι. Επικρότησαν τον προγραμματικό λόγο που έχει προκριθεί ζητώντας να δοθεί έμφαση στη στήριξη της κοινωνίας και του υγειονομικού προσωπικού.

Τέλος, στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στον Γιώργο Γεραπετρίτη και συγκεκριμένα στο σημείο της δήλωσής του στην ΕΡΤ που τόνισε πως «εάν υποθέσουμε ότι είχαμε 5.000 ΜΕΘ, αυτό θα σήμαινε, κατά τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων, ότι θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών. Γιατί η θνητότητα μέσα στις μονάδες είναι περίπου στο μισό 45%-50%».
Το σχόλιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πως «πραγματικά δεν ξέρω αν αυτές οι δηλώσεις είναι προϊόν του πανικού ή του αμοραλισμού τους. Δεν ξέρω αν προδίδουν τον ερασιτεχνισμό ή την ιδεοληψία τους». Απαντώντας, ο κ. Γεραπετρίτης κατήγγειλε την αξιωματική αντιπολίτευση για αλλοίωση της απάντησής του και διευκρίνισε πως στην αρχή ξεκαθάρισε ότι «θα ήθελα να έχουμε 5.000 ΜΕΘ», συμπληρώνοντας, όμως, πως η έμφαση πρέπει να δοθεί στην πρόληψη ώστε να μη γεμίσουν οι Εντατικές, ανεξαρτήτως αριθμού.

 

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ