Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα παναττικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια για την προστασία της υγείας, τα δικαιώματα κι ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή.

Εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες και συνδικάτα, με κεντρικό σύνθημα «Ένας χρόνος πανδημίας. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή» πραγματοποιούν συγκέντρωση αυτήν την ώρα στα Προπύλαια.

Οι διαδηλωτές διεκδικούν «επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημίωση, μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, οργανωμένο έλεγχο σε ΒΙΠΕ και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι καθώς κι οργανωμένο έλεγχο στα σούπερ μάρκετ, στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προστασία των ανέργων, ένταση του αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους που επιχειρούν να τσακίσουν μισθούς και συντάξεις, τα ασφαλιστικά, τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα», καθώς επίσης απαιτούν να μην υπάρξει «καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορονοϊό» καθώς και «να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή».

Ξεχωριστό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα από εργατικές ενώσεις και σωματεία

Παράλληλα σε ξεχωριστό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα πρόκειται να συγκεντρωθούν εργατικές ενώσεις, σωματεία, ανάμεσά τους η ΟΕΝΓΕ, η ΠΟΕΔΗΝ, η πρωτοβουλία δικηγόρων και νομικών, όπως επίσης οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου. «Στο lockdown που προσπαθούν να επιβάλλουν στη ζωή μας και στα δικαιώματά μας απαντάμε με lockdown στην πολιτική τους. Δε θα τους επιτρέψουμε να παίζουν με τη ζωή μας και την υγεία μας» τονίζει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

EUROKINISSI

Κινητοποίηση και στη Θεσσαλονίκη

Μαζική κινητοποίηση ενάντια στην αστυνομική βία και την πολιτική διαχείριση της πανδημίας πραγματοποιείται και στο άγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη.

Εργατικά Σωματεία, νοσοκομειακοί, φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχοι και μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου έχουν κατακλύσει το άγαλμα Βενιζέλου και με σύνθημα «Δώστε λεφτά για υγεία και παιδεία – Οχι στην καταστολή και την τρομοκρατία» ζητούν από την κυβέρνηση άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, αντιδρώντας παράλληλα στα φαινόμενα αστυνομικής βίας που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ και εργαζόμενη στο ΑΧΕΠΑ, σημείωσε ότι ενώ η κυβέρνηση γνωρίζει τα προβλήματα στον χώρο της υγείας ακολουθεί μια πολιτική που στρέφει τον κόσμο στον ιδιωτικό τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα ακολουθήσει κοινή πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τη διαδρομή να ξεκινά από το άγαλμα Βενιζέλου και μέσω της Αγίας Σοφίας – Τσιμισκή να καταλήξει πάλι στο σημείο έναρξης.

Μέχρι στιγμής η παρουσία της αστυνομίας παραμένει διακριτική, ενώ η κυκλοφορία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης διεξάγεται κανονικά.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ, thesstoday.gr)