Η αρθρίτιδα είναι η φθορά και ρήξη του χόνδρου μιας άρθρωσης. Η φυσιολογική λεία επιφάνεια του αρθρικού χόνδρου γίνεται τραχιά, χάνει τις προστατευτικές της ιδιότητες και σε προχωρημένα στάδια εκτίθεται το υποκείμενο οστό. Η άρθρωση του γόνατος αποτελείται από τρία διαμερίσματα. Όταν βλέπουμε το γόνατο από μπροστά και το κόψουμε κάθετα στη μέση, έχουμε τα δύο από αυτά να είναι μεταξύ το μηρού οστού από πάνω και της κνήμης από κάτω (η έσω και η έξω μηροκνημιαία άρθρωση). Το τρίτο διαμέρισμα είναι η επιγονατιδομηριαία άρθρωση που είναι μεταξύ της επιγονατίδας μπροστά και της μηριαίας τροχιλίας από πίσω. 

 

Σε περιπτώσεις που η αρθρίτιδα στο γόνατο είναι γενικευμένη τότε γίνεται ολική αρθροπλαστική γονατος που είναι και η πιο συνηθισμένη αρθροπλαστική στο γόνατο. Όταν η αρθρίτιδα είναι περιορισμένη στην έσω ή στην έξω μηροκνημιαία άρθρωση τότε μπορεί να γίνει αντικατάσταση αυτού του διαμερίσματος του γόνατος μέσω μιας μονόδιαμερισματικής αρθροπλαστικής. Όταν η αρθρίτιδα είναι περιορισμένη στο τρίτο διαμέρισμα άρα στην επιγονατιδομηριαία άρθρωση τότε μπορεί να γίνει αρθροπλαστική της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης για να αντικαταστήσει το φθαρμένο (αρθριτικό) επιγονατιδομηριαίο διαμέρισμα του γόνατος, δηλαδή την επιγονατίδα και τη μηριαία τροχιλία επί της οποίας ολισθαίνει καθώς το γόνατο κάμπτεται και εκτείνεται. Η επιγονατίδα αντικαθίσταται με πλαστικό και η αντίστοιχη επιφάνεια στο μηρό που ονομάζεται τροχιλία αντικαθίσταται από μέταλλο. Οι υπόλοιπες αρθρικές επιφάνειες του έσω (εσωτερικού) και έξω (εξωτερικού) διαμερίσματος του γόνατος καθώς και οι σύνδεσμοι παραμένουν ανέπαφα. Είναι ιδανική για ασθενείς με μεμονωμένη οστεοαρθρίτιδα της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης. Οι ασθενείς είναι συχνά νεότεροι από εκείνους με πιο εκτεταμένη αρθρίτιδα και συμβάλλει στο να κερδίσουν χρόνο και να παρέχει ανακούφιση από τον πόνο έως ότου η αρθρίτιδα στο γόνατο εξαπλωθεί στα άλλα διαμερίσματα.

 

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για οστεοαρθρίτιδα της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης είναι η παχυσαρκία, χρόνια αστάθεια της επιγονατίδας, διαταραχή ευθυγράμμισης κάτου άκρου, ανώμαλο σχήμα της τροχιλίας, και πρώην κάταγμα της επιγονατίδας. Τα πλεονεκτήματα της αρθροπλαστικής της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης σε σχέση με την ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι η ταχύτερη αποκατάσταση και επιστροφή στην εργασία και τις δραστηριότητες λόγω μικρότερης τομής και μικρότερο τραύμα στο γόνατο που το καθιστά λιγότερο επώδυνη. Οι επιδόσεις λειτουργικότητας και δραστηριότητας είναι ανώτερες με καλύτερη φυσική αίσθηση και κίνηση λόγω της διατήρησης των υπολοίπων διαμερισμάτων στο γόνατο. 

 

Μπορείτε να ενημερωθείτε στο παρακάτω άρθρο για τους παράγοντες κινδύνου για οστεοαρθρίτιδα επιγονατιδομηριαίας, ενδειξεις και αντενδειξεις, διαγνωστικές εξετάσεις και τα πλεονεκτήματα της αρθροπλαστικής της επιγονατιδομηριαίας σε σχέση με την ολική αρθροπλαστική γόνατος.

Αρθροπλαστική της Επιγονατιδομηριαίας Άρθρωσης

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/arthroplastiki-epigonatidomiriaias-arthrosis

 

Αρθρίτιδα του Γόνατος

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/arthritida-osteoarthritida-gonatos

 

Μόνοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/arthroplastiki-gonatos-monodiamerismatiki

 

Ολική αρθροπλαστική γόνατος

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/oliki-arthroplastiki-gonatos

Dr Αντώνης Α Θεοδωρίδης

MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth)

Διευθυντής Ορθοπαιδικός και Τραυματολόγος

Ειδικός στα Γόνατα και στις Αθλητικές Κακώσεις

Ειδικευθείς και Μετεκπαιδευθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο

Imperial College, London

Μαρούσι, Αθήνα

www.theodorideskneesurgeon.gr

6940869069

 

Ο Αντώνης Α Θεοδωρίδης MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth) είναι Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Τραυματολόγος, ειδικευθείς και μετεκπαιδευθείς στα γόνατα και στις αθλητικές κακώσεις σε διεθνούς φήμης Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έζησε για 30+ χρόνια. Γεννήθηκε και σπούδασε στο Λονδίνο, αλλά αποφάσισε να γυρίσει στην πατρίδα του για να προσφέρει τις υπηρεσίες.

 

‘Εχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), όπου εργάστηκε για 17 χρόνια και διαθέτει πιστοποιημένο logboook άνω των 6000 εγχειρήσεων. Τώρα εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και επισκέπτεται το American Medical Centre στη Λευκωσία.

 

Αποφοίτησε από την επίλεκτη Ιατρική Σχολή Imperial College, London, και είναι μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου της Μεγάλης Βρετανίας (FRCS). Έκανε 3 χρόνια υπερεξειδίκευση στα γόνατα και αποπεράτωσε 5 Senior Knee Fellowships σε διακεκριμένα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία NHS σε Λονδίνο, Coventry, Bristol, Leeds, και Southampton, δουλεύοντας δίπλα σε πρωτοπόρους στον τομέα, οι οποίοι καθοδηγούν την παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα για τις καλύτερες χειρουργικές και συντηρητικές θεραπείες και βλέπουν διάσημους πρωταθλητές από όλα τα αθλήματα, συμπεριλαμβανομένων και κορυφαίων ομάδων ποδοσφαίρου της Premiership και Rugby.

 

Απέκτησε μεγάλη εμπειρία στις αθλητικές κακώσεις, στην πρόληψη τραυματισμών στα γόνατα και κάτω άκρα, στην ανακατασκευή και αναθεώρηση των συνδέσμων, όπως ο πρόσθιος χιαστός, εξωαρθρική τενόδεση (που μειώνει το ρίσκο ρήξης του χιαστού κατά 40%), στη συρραφή και μεταμοσχεύσεις μηνίσκων, την αποκατάσταση χόνδρινων βλαβών, πρόσθια γοναλγία, αστάθεια επιγονατίδας, τροχιλιοπλαστική, οστεοτομίες γύρο από το γόνατο, αρθροπλαστική γόνατος, και βλαστοκύταρα, χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνικές που συμβάλλουν στην σύντομη αποθεραπεία του ασθενούς. Η υπερεξειδίκευση στην αρθροπλαστική γόνατος (ολική, μονοδιαμερισματική, επιγονατιδομηριαιάς, και αναθεώρηση) αποκτήθηκε σε πολυάριθμα τριτοβάθμια εξειδικευμένα κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Προσπαθεί να είναι πάντοτε ενημερωμένος σχετικά με την πρόοδο της χειρουργικής του γόνατος, πιστεύει ακράδαντα στη συντηρητική θεραπεία των ασθενών, αλλά και στην παροχή της υψηλότερης ποιότητας θεραπείας εφαρμόζοντας πρωτοποριακές, αλλά και τεκμηριωμένες θεραπευτικές τεχνικές.