Νέοι τριγμοί ταρακουνούν τις τελευταίες ώρες την τουρκική οικονομία, μετά την απόφαση του Ερντογάν να απολύσει και το Νο.2 της κεντρικής τράπεζας της χώρας, με αποτέλεσμα να βουλιάξει ακόμα περισσότερη η λίρα.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος που δέχεται τη μήνη σύσσωμης της αντιπολίτευσης για τον κατακερματισμό της οικονομίας της Τουρκίας καλεί τον κόσμο να καταθέσουν το χρυσό και το συνάλλαγμα που έχουν στα χέρια τους, τη στιγμή όμως, που οι τιμές στα βασικά είδη έχουν εκτοξευθεί, με τους πολίτες να αγοράζουν λάδι ακόμα και σε πλαστικά ποτήρια.

Σήμερα η λίρα πραγματοποιεί και νέα βουτιά, μετά την ξαφνική απόφαση του Τούρκου προέδρου να ξηλώσει και τον δεύτερο τη τάξει τραπεζίτη της χώρας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα 1 ευρώ να αντιστοιχεί σε 9,8 λίρες όταν χθες ήταν στις 9,63 λίρες.

«Ανεξάρτητα από την προέλευση, το χρώμα ή την πεποίθησή του καθενός απευθύνω και πάλι έκκληση από εδώ. Ελάτε και επενδύστε στην Τουρκία. Όσοι επένδυσαν χθες στη χώρα μας, σήμερα αποκομίζουν τους καρπούς μιας αναπτυσσόμενης αγοράς και των κερδών της. Όσοι επενδύσουν σήμερα, σύντομα θα αποκομίσουν κέρδη. Επαναλαμβάνω την έκκληση στους πολίτες μας να καταθέσουν το χρυσό και το συνάλλαγμα, που διαθέτουν στα σπίτια τους, την εθνική μας περιουσία, προς όφελος της οικονομίας μας.

Η πραγματικότητα που παρουσιάζει ο σουλτάνος, που χάνει τη δημοφιλία του μέρα με τη μέρα, με όσα βιώνει ο τουρκικός λαός είναι εκ διαμέτρου αντίθετα. Οι τηλεοπτικές κάμερες καταγράφουν θλιβερές εικόνες με εκατομμύρια πολίτες να μην έχουν λεφτά ούτε για τα είδη πρώτης ανάγκης.

«Έτσι δίνουμε τη σάλτσα ντομάτας. Για παράδειγμα, όσοι ζητάνε 0.05 ευρώ, 0.1 λεπτά του ευρώ, 0.2 λεπτά ευρώ, εμείς τους δίνουμε» λέει ο μανάβης και ρίχνει μια κουταλιά πελτέ σε μια διαφανή μεμβράνη και συνεχίζει βάζοντας ένα ποτήρι λάδι σε πλαστικό ποτήρι. «Ανάλογα με το πόσο αντέχει η τσέπη του καθενός, αγοράζει το λάδι» λέει ο επαγγελματίας που παλεύει κι αυτός να επιβιώσει εισπράττοντας… πενταροδεκάρες.

Το τελειωτικό χτύπημα έρχεται από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, που ολοένα και υποτιμούν την τουρκική οικονομία. Ο οίκος Fitch χτυπά νέα καμπανάκια στην Τουρκία, θεωρώντας αναξιόπιστη την πολιτική Ερντογάν με τα υψηλά επιτόκια που θέλει να διατηρήσει στο τουρκικό νόμισμα.

 

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ