Πρόκειται για 530 εκατομμύρια χρήστες που έπεσαν θύματα της διαρροής πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων και αριθμών κινητών τηλεφώνων το 2019. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και 625.000 Έλληνες.

Η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια φέτος όταν οι χάκερ δημοσιοποίησαν το αρχείο με τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών σε ιστοσελίδα τους.

Μάλιστα, μια ιρλανδική ψηφιακή οργάνωση για την προστασία του απορρήτου, η Digital Rights Ireland (DRI), ετοιμάζεται να απευθυνθεί στα δικαστήρια της Ιρλανδίας, εξ ονόματος των πολιτών που επηρεάσθηκαν.

Πάντως, το Facebook υποστηρίζει ότι «η συγκεκριμένη διαρροή οφειλόταν σε ένα κενό, το οποίο έχουμε κλείσει, ήδη από τον Αύγουστο του 2019. Τα δεδομένα που κυκλοφόρησαν είναι παλιά».

Ο διευθυντής της οργάνωσης Digital Rights Ireland (DRI) είπε ότι θα είναι η πρώτη μαζική δράση τέτοιου είδους, αλλά «είμαστε σίγουροι ότι δεν θα είναι η τελευταία».

«Οι νόμοι υπάρχουν για να προστατεύουν τους καταναλωτές και τα προσωπικά τους δεδομένα. Είναι οι στιγμή οι τεχνολογικοί γίγαντες να ξυπνήσουν στην πραγματικότητα και να πάρουν στα σοβαρά την προστασία των προσωπικών δεδομένων» πρόσθεσε.

Αποζημίωση έως και 12.000 ευρώ για κάθε χρήστη

Όπως αναφέρει η DRI, το Facebook απέτυχε να προστατεύσει τα στοιχεία των χρηστών και να ειδοποιήσει όσους επηρεάστηκαν.

Η ιρλανδική οργάνωση υπογραμμίζει ότι οι χρήστες που θα κινηθούν νομικά ενδέχεται να πάρουν αποζημίωση έως και 12.000 ευρώ, εφόσον δικαιωθούν, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί νομικό προηγούμενο.

Έρευνα από την ιρλανδική επιτροπή προστασίας δεδομένων

Χθες η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα για τη διαρροή. Κατά τη διάρκεια της έρευνας θα αξιολογηθεί αν παραβιάστηκαν διατάξεις του νόμου GDPR ή του νόμου περί προστασίας δεδομένων του 2018 από το Facebook.

Πάντως το Facebook υποστήριξε ότι η έρευνα σχετίζεται με λειτουργίες που διευκολύνουν τους χρήστες να βρουν και να συνδεθούν με τους φίλους τους στις υπηρεσίες, οι οποίες είναι κοινές σε πολλές εφαρμογές. «Ανυπομονούμε να εξηγήσουμε και τα μέτρα προστασίας που εφαρμόζουμε» συμπλήρωσε.

Εάν διαπιστωθεί η  παραβίαση, η πλατφόρμα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμο έως και 4% του κύκλου εργασιών της.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ