Το λένε «πλόγκινγκ» αντί για «τζόγκινγκ» και οι εμπνευστές του θέλουν να το διαδώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Το πλόγκινγκ ξεκίνησε από τη Σουηδία το 2016 και πλέον συναντάται σε ολόκληρο τον κόσμο. Στη Μόσχα φέτος διοργανώνεται από το Μουσείο Τσαριτσίνο, από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Όπως εξηγεί η επικεφαλής του Προγράμματος Πλόγκινγκ του Μουσείου Τσαριτσίνο Όλγα Πουγκάτς, «το νόημα είναι και να ασκούμαστε, αλλά και να κάνουμε το καλό για το περιβάλλον. Ίσως να μη μαζέψουμε όλα τα σκουπίδια στον κόσμο, δεν χρειάζεται. Με το πλόγκινγκ προσπαθούμε να μην αντιγράφουμε τη δουλειά του οδοκαθαριστή, δεν θέλουμε να τον καταστήσουμε αχρείαστο, αλλά να εμπνεύσουμε στον κόσμο την ευσυνειδησία του πολίτη».

«Μπορείς και να τρέχεις και να μαζεύεις σκουπίδια. Γυμνάζεις τους μύες σου έτσι, διότι, όταν μαζεύεις σκουπίδια σε μεγάλες σακούλες, κάνεις μια προσπάθεια. Έτσι το τρέξιμο γίνεται και λίγο crossfit κι αυτό είναι, πιστεύω, πολύ καλό για τη υγεία», λέει ο Πιοτρ Κοκίν, ένας από τους συμμετέχοντες.

Οι πρώτοι πλόγκερς εμφανίστηκαν στη Ρωσία το 2018 και από τότε η δημοφιλία της οικολογικής αύξησης ανεβαίνει σταθερά. Μια συμμετέχουσα, η Ναντέζντα Τουτουμπαλίνα λέει ότι «το διασκέδασα πολύ. Όχι μόνο επειδή έκανα μια καλή πράξη, εννοείται αυτό, ότι το καθάρισμα του πάρκου από σκουπίδια είναι κάτι καλό για τη φύση. Όμως ήταν ωραίο να περπατήσω έξι χιλιόμετρα σε ένα δάσος, να πάρω τον αέρα μου, να ακούσω τα πουλιά και να έχω καλή παρέα, να νιώσω κομμάτι της κοινότητας».

Όλες οι διαδρομές περνούν από μέρη της Μόσχας με μεγάλη περιβαλλοντική σημασία και ομορφιά. Οι συμμετέχοντες φροντίζουν να μαζεύουν τα σκουπίδια με ασφάλεια και στο τέλος διαπιστώνουν με χαρά ότι έχουν κάνει καλό και στον εαυτό τους, αλλά και στο περιβάλλον.