Τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν σχεδιαστεί για να είναι εθιστικά – σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερο από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, εξηγεί ο βραβευμένος δημοσιογράφος Μάικλ Μος στο τελευταίο του βιβλίο, «Hooked: Food, Free Will, and How the Food Giants Exploit Our Addictions».

Ο Μάικλ Μος αποκαλύπτει τους ύπουλους τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες τροφίμων χρησιμοποιούν τα πιο μεγάλα μας πάθη στο φαγητό. Ενστικτωδώς προτιμούμε τροφές που είναι γλυκές, φθηνές και μας γεμίζουν θερμίδες χωρίς καμμία θρεπτική αξία. Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία η βιομηχανία επεξεργασμένων τροφίμων έχει στηριχθεί και κατ′ επέκταση εξελιχθεί για να τροφοδοτεί τις προτιμήσεις – ανάγκες μας.

Σύμφωνα με έρευνα του 2020 οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλο αριθμό επεξεργασμένων τρόφιμων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν νωρίτερα από το προσόκιμο από καρδιαγγειακές νόσους, καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η ίδια μελέτη αποκάλυψε ότι όσο περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα τρώμε, τόσο αυξάνονται στο σύνολο τους οι κίνδυνοι για την υγεία μας.

Ποτέ δεν είναι αργά να αρχίσουμε να αφαιρούμε κάποιες από αυτές. Ακόμα κι αν αισθανόμαστε αδύναμοι να αντισταθούμε, υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε ούτως ώστε να απαλλαγούμε από τον εθισμό στο junk food απολαμβάνοντας μια πιο υγιεινή ζωή.

Αφαιρούμε την τροφή στην οποία που έχουμε αδυναμία

«Προσδιορίζουμε ποια είναι και βρίσκουμε τρόπους να την αντιμετωπίσουμε», λέει ο Μάικλ Μος.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη αλλαγή στην διατροφή μας για να βάλουμε τέλος στο junk food.

Για παράδειγμα έφερε την δική του οικογένεια όπου τα αναψυκτικά ήταν τα πρώτα που σταμάτησαν να καταναλώνουν. «Τα παιδιά μου λάτρευαν τα αναψυκτικά και τώρα απολαμβάνουν το ίδιο μια σόδα».

Αποσπάμε την προσοχή μας

Έτσι αν κάθε μεσημέρι μας πιάνει μία λιγούρα την ίδια πάντα ώρα για junk food, φροντίζουμε να είμαστε απασχολημένοι με κάτι άλλο. Αυτό θα μας κρατήσει μακριά από την κατανάλωση του.

Παράλληλα μπορούμε σιγά σιγά να προσθέτουμε υγιεινά σνακ όπως μια χούφτα ξηρούς καρπούς, που θα μας κόψει την όρεξη μέχρι την ώρα του δείπνου.

Χρειάζεται υπομονή

Δεν είναι το ίδιο όπως όταν θέλουμε να κόψουμε το κάπνισμα. Η κατανάλωση junk food είναι κάτι που έχει καταγραφεί στον εγκέφαλο μας για χρόνια.

Το να ξεπεράσουμε τον εθισμό μας έχει να κάνει με επανεκπαίδευση του εγκεφάλου σε βάθος χρόνου, υποστηρίζει ο Μάικλ Μος. Δεν πρόκειται να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη.

«Αν έχουμε μια κακή συνήθεια με την οποία ”πορευόμαστε” όλη μας την ζωή, δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να απαλλαγούμε από αυτήν μέσα σε μια ή δύο ημέρες ή ακόμα και σε μια εβδομάδα», είπε.

«Θα χρειαστεί λίγο χρόνο».

Πηγή: Insider