Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων και τα spreads την Παρασκευή, ξεχωρίζοντας από τα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, τα οποία δέχτηκαν πιέσεις, ωστόσο ήταν αρκετά πιο περιορισμένες.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου εκτινάχθηκε χθες στο 1,51% (+7%) και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2020, ενώ το spread αυξήθηκε στις 159 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 5ετούς κατέγραψε άνοδο 9% και στο 0,704%, η απόδοση του 15ετούς αυξήθηκε στο 1,595% και κατά 4%, και η απόδοση του 30ετούς κινήθηκε στο 1,343% με άνοδο 6% – όλες στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020 επίσης.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, τα ελληνικά ομόλογα βρέθηκαν στο επίκεντρο την Παρασκευή λόγω των προσδοκιών για νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ακόμα και την επόμενη εβδομάδα και πριν από την αξιολόγηση της Fitch στις 14 Ιανουαρίου.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου εκτινάχθηκε χθες στο 1,51% (+7%).

Η σύγχυση σχετικά με τη διάρκεια του νέου τίτλου και την πιθανότητα έκδοσης μεγαλύτερης των 10 ετών άσκησε πιέσεις, ειδικά στο μακρινό άκρο της καμπύλης. Αξίζει να σημειώσουμε πως η Société Générale εκτιμά ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές αυτόν τον μήνα με νέο 15ετές ή 20ετές ομόλογο, ενώ οι Citigroup, Danske Bank και J.P. Morgan εκτιμούν ότι θα εκδώσει νέο 10ετές.

Ενας άλλος λόγος πίσω από τις πιέσεις είναι το sell-off που κατέγραψαν την Πέμπτη οι αγορές ομολόγων διεθνώς λόγω και της εκτόξευσης της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς πάνω από το 1,7% και στα υψηλά 10 μηνών, με την Ελλάδα λόγω της αργίας των Θεοφανίων να «γλιτώνει» αυτό το κύμα ρευστοποιήσεων και να το βιώνει με καθυστέρηση.

Τέλος, η αγορά εκτιμά πως οι ελληνικοί τίτλοι διορθώνουν επίσης μεγάλο μέρος του ράλι και της συρρίκνωσης των spreads που σημειώθηκαν μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, με τον θετικό αντίκτυπο της συμμετοχής της Ελλάδας στο ευέλικτο πρόγραμμα επανεπενδύσεων να ξεθωριάζει.