Τι σημαίνει η μαύρη γραμμή στην κοιλιά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης; Η παράδοση λέει ότι αν η γραμμή αυτή φτάνει μόνο μέχρι τον αφαλό σας, τότε είστε έγκυος σε κορίτσι. Ενώ αν φτάνει μέχρι ψηλά στα πλευρά, είστε έγκυος σε αγόρι. Η άλλη εκδοχή ήταν ότι όσες έχουν την γραμμή θα κάνουν αγόρι , ενώ όσες δεν έχουν γραμμή θα κάνουν κορίτσι.

Τη γραμμή αυτή την προκαλούν οι ορμόνες της εγκυμοσύνης που ευθύνονται επίσης για το σκούρο χρώμα που παίρνουν οι θηλές στο στήθος. Οι ορμόνες αυτές διεγείρουν τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη, έτσι οι πιο μελαχρινές γυναίκες εμφανίζουν εντονότερα τη γραμμή αυτή.

Η linea nigra,  εμφανίζεται κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ενώ μπορεί να παραμείνει εκεί για αρκετούς μήνες μετά τον τοκετό. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να παραμείνει και μόνιμα.

Συνιστάται να μην εκτίθεστε στον ήλιο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, ενδέχεται οι δυσχρωμίες να σχετίζονται με έλλειψη φυλλικούοξέος, γι’ αυτό πρέπει να παίρνετε τα φάρμακα που σας έχει δώσει ο γυναικολόγος σας και να τρώτε πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά.

Dr. Στέργιος Παπαχατζόπουλος

Στρατιωτικός Ιατρος

Μαιευτήρας, Χειρουργός, Γυναικολόγος

https://www.papachatzopoulos.gr/