Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αμφισβήτησε ευθέως την ελληνική κυριαρχία νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο Πέλαγος

Στην «κανονικότητα» όσον αφορά την προκλητική ρητορική κατά της Ελλάδας, φαίνεται πως επιστρέφει η Τουρκία μετά το «διάλειμμα» λόγω των φονικών σεισμών του περασμένου Ιανουαρίου.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TV 100 ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αμφισβήτησε ευθέως την ελληνική κυριαρχία νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο Πέλαγος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στο Αιγαίο υπάρχουν νησίδες και νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους. Εμείς δικαίως λέμε πως μας ανήκουν και οι Έλληνες λένε πως τους ανήκουν. Μετά προκύπτουν εντάσεις».

Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε το τουρκικό αφήγημα για ελληνικά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που το νομικό καθεστώς τους δεν είναι «σαφές» σύμφωνα με τις Συνθήκες της Λωζάνης (1923) και των Παρισίων (1947), ενώ αναφέρθηκε και στην κρίση των Ιμίων το 1996, θέτοντας ζήτημα εύρους του ελληνικού εναέριου χώρου.

«Υπήρξε κρίση Ιμίων; Υπήρξε. Τότε, οι κυβερνήσεις είπαν «ας ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες». Κι εμείς τις συνεχίσαμε. Επειδή ήταν ένα θετικό βήμα. Συζητάμε το πώς να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Αλλά τώρα, όταν απαιτείς εναέριο χώρο 10 μιλίων πάνω από χωρικά ύδατα 6 μιλίων και το αεροσκάφος μας εισέρχεται σε αυτόν τον εναέριο χώρο, σε αυτά τα 4 μίλια, που διεκδικούν, αλλά δεν είναι δικά τους, αυτό αντίκειται στο διεθνές δίκαιο. Και τότε αρχίζουν και λένε “τον παραβιάσατε”».

Οι βολές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στράφηκαν και κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, λόγω των τελευταίων δηλώσεών τους για την θλιβερή επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Αν και ο ίδιος τόνισε πως μετά τους σεισμούς οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες βρίσκονται σε περίοδο εξομάλυνσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «κάποιας έντασης» στο μέλλον. «Τώρα, με το σεισμό, έχουμε εισέλθει και πάλι σε μια περίοδο εξομάλυνσης. Την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε, τους είπαμε ότι μια εβδομάδα μετά από εμάς έχετε εκλογές. Αφού τελειώσουν οι εκλογές, ας συζητήσουμε πώς θα λύσουμε αυτά τα θέματα σε ένα πιο ειλικρινές περιβάλλον. Με άλλα λόγια, καταλήξαμε σε μια συμφωνία. Αλλά αύριο μπορεί να γίνει κάποια ένταση».

Οι προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου ακολούθησαν την φιέστα του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, με φόντο το TGG Anadolu να διασχίζει τον Βόσπορο κατευθυνόμενο προς την Μαύρη Θάλασσα, όπου ανακοίνωσε πως τις επόμενες μέρες το τουρκικό ελικοπτεροφόρο αμφίβιων επιχειρήσεων θα αποπλεύσει για το Αιγαίο και την Σμύρνη, προκειμένου να στείλει «μήνυμα» για την «Γαλάζια Πατρίδα».

Αναλυτές εκτιμούν πως Ερντογάν και υπουργοί της κυβέρνησης του, φαίνεται πως επαναφέρουν την προκλητική και ακραία ρητορική κατά της Ελλάδας για ψηφοθηρικούς λόγους, επισημαίνοντας πως κατά την χρονική περίοδο ανάμεσα στον Α’ και Β΄ γύρο των κρίσιμων προεδρικών εκλογών στην Τουρκία (14 – 28 Μάϊου), θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή για τον κίνδυνο πρόκλησης τεχνητής έντασης από την Άγκυρα.

pentapostagma