Το “δίλημμα” Μητσοτάκη-Τσίπρα με υγεία & οικονομία στην ατζέντα – Ανδρουλάκης κατά πάντων

Δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές η ΝΔ καίει κάθε γέφυρα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, Μητσοτάκης-Τσίπρας ανεβάζουν την ένταση στα ύψη και ο Ανδρουλάκης στρέφεται κατά πάντων

“Κόκκινο” έχει χτυπήσει το πολιτικό θερμόμετρο δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές του 2023, με Μητσοτάκη και Τσίπρα να “μάχονται” για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το πλήθος προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, τη ΝΔ να καίει κάθε γέφυρα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, και τον Ανδρουλάκη να στρέφεται κατά πάντων.

Η ακρίβεια και η αύξηση των μισθών παραμένουν στην κορυφή της λίστας, με τους πολιτικούς αρχηγούς να προσπαθούν να πείσουν ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα τις κρίσεις την επόμενη ημέρα. Δεύτερη προτεραιότητα η υγεία, με τα μεγάλα κόμματα να υπόσχονται ότι όλα θα αλλάξουν. Σε αυτό το πλαίσιο Μητσοτάκης, Τσίπρας  και Ανδρουλάκης ξεκίνησαν νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Πάτρα υπογράμμισε ότι η εκλογική μάχη είναι η κρισιμότερη της μεταπολίτευσης επαναλαμβάνοντας ότι το δίλημμα των εκλογών είναι «αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή αν θα γυρίσουμε πίσω». Απευθυνόμενος στους συνταξιούχους σημείωσε ότι όμως η οικονομική ενίσχυσή τους θα ενισχυθεί μέχρι να σβηστεί εντελώς η προσωπική διαφορά από τον νόμο Κατρούγκαλου. Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε τις κρίσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση από το 2019 και τόνισε πως η οικονομία έμεινε όρθια και η κοινωνία, παρά την προσπάθεια κάποιων να διχάσουν, έμεινε δυνατή και ενωμένη.

«Πολιτεία και πολίτες μαζί κάναμε τις δυσκολίες ευκαιρίες», πρόσθεσε και υπενθύμισε τις δεσμεύσεις που είχε δώσει το 2019. «Όλα αυτά για τα οποία δεσμεύτηκα, ναι, τα κάναμε», συμπλήρωσε και αναφέρθηκε αναλυτικά στις μειώσεις φόρων και εισφορών, στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στις αυξήσεις στις συντάξεις και την ενίσχυση εκείνων που έχουν προσωπική διαφορά με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, στα ρεκόρ επενδύσεων, εξαγωγών και στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεύτερος προσωπικός του στόχος είναι η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας. «Θα βάλουμε τέλος στα ράντζα και θα μειώσω στο μισό το χρόνο εξυπηρέτησης των ασθενών», είπε μεταξύ άλλων. «Μέχρι το 2027 το 80% των αναγκών μας σε ηλεκτρικό ρεύμα θα παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

“Πυρά” και διλήμματα και από Τσίπρα

Προς τους πολίτες όλων των πολιτικών αποχρώσεων ανεξάρτητα από το τι είχαν ψηφίσει απευθύνθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από την Πρέβεζα, ενώ άφησε αιχμές προς τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων της Αριστεράς λέγοντας ότι «εχθρός μας και αντίπαλός μας είναι η δεξιά του κ. Μητσοτάκη». Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πρόκληση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για προσωπική τηλεοπτική αντιπαράθεση. Επιπλέον αναφέρθηκε στον χαρακτήρα των εκλογών και έβαλε το τελικό του δίλημμα: «Οι εκλογές της 21ης Μάη είναι οι πρώτες με απλή αναλογική, αλλά ψηφίζουμε για το ποιος θα κυβερνήσει. Είναι βέβαιο ότι το κόμμα που θα έλθει πρώτο θα έχει την δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση. Μην ακούτε τι σας λένε. Δεν υπάρχουν επαναληπτικές εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης, δια του κ. Σκέρτσου αποκάλυψε τις προθέσεις του».

Απάντησε στις αιτιάσεις της κυβέρνησης για το κόστος του προγράμματος: «Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να το απαξιώσει και ενώ στοιχίζει 5,5 δισ. το εμφανίζει άλλοτε να κοστίζει 24, άλλοτε 74 και άλλοτε 80 δισ. ευρώ. Του απαντούμε, ακόμη και αν είναι έτσι εσείς δώσατε 50 δισ. σε ημέτερους μέσα σε ένα χρόνο και φοβάστε επειδή εμείς θα δώσουμε 80 δισ. στην κοινωνία σε τέσσερα χρόνια; Του απαντούμε ότι το σχέδιό μας κοστίζει τα μισά από όσα έδωσες σε ημετέρους τα τελευταία χρόνια».

Ακολούθως είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την ευκαιρία να κυβερνήσει για πρώτη φορά με το δικό του πρόγραμμα και δίχως την εποπτεία της τρόικας. «Είμασταν η μόνη κυβέρνηση που κυβέρνησε με εντιμότητα δίχως να αφήσει χρέος. Θέλω να δεσμευτώ ότι τα 11 άρθρα θα γίνουν πράξη γιατί τώρα ξέρουμε και μπορούμε. Φανταστείτε να είχαμε την δυνατότητα να δαπανήσουμε 50 δισ. αντί να μαζέψουμε 40 δισ».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναδιανομή εισοδήματος σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας: «Η μεγάλη αναδιανομή εισοδήματος έγινε μέσα από τον υψηλό ΦΠΑ και από τις επιδοτήσεις που καταλήγουν στις εταιρείες. Αυτό που έχουν σχεδιάσει είναι μία μεγάλη αναδιανομή περιουσίας. Παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης πριν έναν χρόνο ένα πρόγραμμα που θα έλυνε το στεγαστικό πρόβλημα της χώρας. Το πρόγραμμα “σπίτι μου”. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των ‘ΝΕΩΝ’, πόσοι έκαναν αίτηση; 20.000 άνθρωποι και εγκρίθηκαν 1.300 αιτήσεις. Γιατί τόσοι λίγοι; Γιατί λέει δεν υπάρχουν σπίτια. Και που σκέπτονται να βρουν σπίτια; Από τους πλειστηριασμούς. Αυτό είναι το σχέδιο τους. Το δικό μας σχέδιό για την στέγη και τους πλειστηριασμούς δεν κοστίζει, είναι πολιτική απόφαση να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία, την αγροτική γη και την επαγγελματική στέγη».

Αναφέρθηκε σε άλλα στοιχεία του προγράμματός του λέγοντας: «Δέσμευσή μας είναι να στηρίξουμε την δημόσια υγεία και την δημόσια παιδεία, να ανασυστήσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας και να δώσουμε κίνητρα στους γιατρούς να μείνουν στην χώρα».

Εναντίον όλων ο Ανδρουλάκης

Ταυτόχρονη επίθεση προς Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος το ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στην Καλαμάτα το βράδυ της Παρασκευής 5 Μαΐου. Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι δεν έχει μαζί του προσωπικό πρόβλημα αλλά βαθιά πολιτικό. «Μιμείται τις πρακτικές του πατέρα του. Ως εδώ στις πρακτικές της δεξιάς», σημείωσε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα.

«Λέει ότι δεν μας ανήκει ο Ανδρέας Παπανδρέου! Δύο πρόσωπα είναι στο DNA της Δημοκρατικής μας Παράταξης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Εμείς δεν είμαστε ιδιοκτήτες, αλλά συνεχιστές», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Σχετικά με την άποψη που έχει εκφράσει για το ότι δεν επιθυμεί κανείς εκ των Μητσοτάκη και Τσίπρα να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός μετά τις εκλογές, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε: «Γιατί μένουν μόνο σε ένα πρόσωπο; Γιατί τους ενδιαφέρει η καρέκλα. Εγώ δεν φιλοδοξώ να επιβάλλω τα πρόσωπα. Λέω να είναι κοινής αποδοχής, γιατί οι άλλοι δύο κρίθηκαν».

Σε δεύτερη επίθεση που εξαπέλυσε προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε: «Εδώ ο κ. Μητσοτάκης δεν συγκυβερνά με τη Νέα Δημοκρατία. Έχει φτιάξει μια παρέα στο Μαξίμου και έχει δώσει κρίσιμα υπουργεία στα ορφανά του Καρατζαφέρη», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφερόμενος στον πρωθυπουργό.

ΠΗΓΗ: pentapostagma.gr