Βρυξέλλες: Ελληνικό χρώμα με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης

Οι επισκέπτες του ελληνικού περιπτέρου δοκίμασαν παραδοσιακά προϊόντα και είδαν παραδοσιακούς χορούς

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καλωσόρισαν το Σάββατο όσους ήθελαν να μάθουν περισσότερα για όσα πρεσβεύει η ΕΕ με αφορμή τους εορτασμούς για την Ημέρα της Ευρώπης, την Τρίτη 9 Μαΐου.

Στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα 27 κράτη-μέλη προσέφεραν μία γεύση από τις παραδόσεις τους, αλλά και στοιχεία για τη χώρα και την ιστορία της.

Οι επισκέπτες του ελληνικού περιπτέρου είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις γενικές τους γνώσεις για την Ελλάδα, συμμετέχοντας σε διαδραστικό τεστ, που είχε προετοιμασθεί σε συνεργασία με το Study in Greece. Επίσης, είχαν τη δυνατότητα να κατεβάσουν δωρεάν το πρώτο τους μάθημα ελληνικής γλώσσας, αλλά και πληροφορίες για σπουδές στην Ελλάδα, από το portal του Study in Greece.

Παράλληλα, όσοι βρέθηκαν στην ελληνική γωνιά δοκίμασαν παραδοσιακά προϊόντα, που προσέφεραν ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις Βρυξέλλες, σε συνεργασία με το Γραφείο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βέλγιο, ενώ διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό του ΕΟΤ και επιμέρους περιφερειών για μεγάλο αριθμό ελληνικών προορισμών.

Εν συνεχεία, το Λύκειο Ελληνίδων Βρυξελλών χόρεψε παραδοσιακούς χορούς φέρνοντας τους επισκέπτες πιο κοντά στην ελληνική μουσική.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ, Ιωάννης Βράιλας σημείωσε ότι «με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, κάθε χρόνο οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί ανοίγουν τις πόρτες τους, υποδέχονται τον κόσμο και είναι κάτι που ίσως θα έπρεπε να γίνεται πιο συχνά για να φανεί ότι η ΕΕ ακούει τα προβλήματα και τις ανησυχίες των πολιτών, στέκεται δίπλα τους, αντιμετωπίζει τις προκλήσεις από κοινού. Ελπίζω να υπάρχει η δυνατότητα αυτό να γίνεται πιο συχνά. Στο ελληνικό περίπτερο έχει γίνει μια καταπληκτική δουλειά. Όποιος το δει θα είναι πολύ περήφανος συγκρίνοντάς το και με τα άλλα περίπτερα των άλλων κρατών μελών και ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές αυτής της πολύ επιτυχημένης προσπάθειας».

Τέλος, η Oυκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο της Σουηδικής Προεδρίας. Ο Πρέσβης Τόμπγιορν Χάακ, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Σουηδικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στην ΕΕ, κάλεσε τον Πρέσβη της Ουκρανίας στην ΕΕ, Βσεβόλοντ Τσέντσοβ και απηύθυναν χαιρετισμό από κοινού.